Arveregler

Arv kan bli skattefelle

Selv om arveavgiften er en saga blott, kan skatt av arvede eiendeler koste deg vel så mye. Etter at avgiften forsvant, er det flere som må betale denne skatten.

ARVESKATT: Arver du en bolig som du selger for mer enn den ble kjøpt for, må du skatte av gevinsten, og det kan koste deg mer enn den avviklede arveavgiften ville gjort. Et regneeksempel viser potensiell gevinstskatt på 220.000 kroner. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
ARVESKATT: Arver du en bolig som du selger for mer enn den ble kjøpt for, må du skatte av gevinsten, og det kan koste deg mer enn den avviklede arveavgiften ville gjort. Et regneeksempel viser potensiell gevinstskatt på 220.000 kroner. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert

Da det ble regjeringsskifte høsten 2013, tok det ikke lang tid før arveavgiften ble fjernet. Nærmere bestemt var denne elskede og hatede avgiften historie fra 1. januar 2014.

Før dette måtte du betale arveavgift hvis du fikk arv eller gaver fra foreldre eller besteforeldre. Det var riktignok et stort bunnfradrag i avgiften, men fikk du større verdier, måtte du betale 6 til 15 prosent av arveverdien til staten, forklarer siviløkonom Hallgeir Kvadsheim i et innlegg på Pengeverkstedet.no.

Men pass på, du kan nemlig fort trå i ei skattefelle som er langt dyrere enn den gamle arveavgiften, advarer Kvadsheim videre.

Drøyt 40.000 kroner dyrere med skatt

«Skatteskruen» for arvede eiendeler ble nemlig skrudd til etter at avgiften forsvant: Før 2014 slapp du som regel å betale skatt av gevinsten ved senere salg, siden verdien ved arvetidspunktet ble lagt til grunn. Du slapp, med andre ord, skatt på gevinst som foreldre eller besteforeldre hadde mens de eide eiendommen eller aksjene.

La oss ta et eksempel for hvilket utslag dette får for din arv, både før arveavgiften forsvant og nå:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer