Arver du gjeld?

Mange er usikre på hvilke regler som gjelder når de blir arvinger i et bo. Et av de største problemene er ofte frykten for å bli ansvarlig for avdødes gjeld.

Ikke alle arver en oljebrønn
Ikke alle arver en oljebrønn Vis mer
Publisert

I tillegg til den psykiske belastningen det er å miste et familiemedlem, eller en nær venn, kan du risikere å bli stilt overfor uante problemer. Når dødsfallet skal meldes og eiendeler fordeles, kommer ofte følelsene, og det er lett å miste oversikten.

Du arver ikke gjeld hvis du ikke vil

Du er aldri tvunget til å arve noen, så du trenger ikke å bekymre deg for å arve avdødes gjeld. Problemet er imidlertid aktuelt hvis du ønsker å skifte boet privat, eller vil sitte i uskiftet bo. Dette skjer imidlertid ikke automatisk. Det er altså du som arving som må påta deg avdødes gjeldsansvar ved å undertegne en gjeldserklæring.

Gjeldsansvar ved uskifteØnsker gjenlevende ektefelle å sitte i uskiftet bo, må hun/han overta ansvaret for avdødes forpliktelser. Har avdøde særkullsbarn må også disse samtykke i uskiftet. Gjeldsansvar ved privat skifteØnsker arvingene å skifte privat, det vil si at de selv vil fordele avdødes aktiva og passiva, må minst en av arvingene overta ansvaret for avdødes gjeld.

I begge disse situasjonene er det altså av avgjørende betydning for arvingene å sette seg inn i, og kontrollere, avdødes økonomiske forhold. Dette kan være tungvint, men husk at gjeldsovertagelsen kan få uante og tragiske følger hvis du ikke er nøye nok i dine undersøkelser. Det kan fort bli en ubehagelig stemning i huset hvis du først i ettertid finner ut at avdøde hadde store gjeldsposter. Vær derfor nøye før du påtar deg gjeldsansvaret, og kontroller blant annet avdødes siste selvangivelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer