Arv

Arvet bolig kan gi avgifts- og skattesmell

Dersom én arving skal kjøpe ut en annen fra felles arvet bolig, påløper det avgifter. Og den som kjøpes ut, må kanskje skatte.

FAMILIEHYTTE: Ei felles arvet hytte der én arving kjøper ut en annen, utløser avgift og potensielt skatt. Foto: NTB
FAMILIEHYTTE: Ei felles arvet hytte der én arving kjøper ut en annen, utløser avgift og potensielt skatt. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Min mor og hennes søster arvet hytta til deres foreldrene for 30 år siden, og nå ønsker den ene å kjøpe den andre ut. Må det betales dokumentavgift av den som kjøper ut den andre? Det er jo arv …

Dette spørres det om på Advokatenhjelperdeg.no, og advokat Espen Lång svarer:

Ja, det må betales dokumentavgift. Det er kun avgiftsfritak på den delen du arver direkte, ikke for den som du seinere kjøper fra en annen arving.

Avgifts- og skattesmell

Derya Incedursun, advokat og forbrukerøkonom i Nordea, bekrefter denne potensielle «avgiftssmellen»:

– Det samme gjelder for alle typer bolig, ikke kun hytter, sier Incedursun til Dinside.

Hun legger til at den som selger sin arvede del, risikerer å måtte betale gevinstskatt:

– For å unngå dette må vedkommende ha oppfylt krav om eier- og brukstid. Reglene for boligeiendom er slik at du må ha eid boligen i mer enn ett år og brukt den som egen bolig i minst 12 av de siste 24 månedene før salg, sier Incedursun.

– Og, for fritidsbolig er reglene enda strengere. Kravene for å kunne selge skattefritt er nemlig eier- og botid på minst fem av de siste åtte årene før salg, legger hun til.

FORSIKRINGSSMELL: Hytteeiere bør passe på flere ting for å unngå å bli en del av forsikringsskade-statistikken. Video: Dinside Vis mer

Ingen arveavgift, men...

Det er nå ei god stund siden arveavgiften ble avviklet - det skjedde tilbake i januar 2014.

Likevel er det slett ikke sikkert at alle arvinger kommer like gunstig ut med de nye reglene - for samtidig med at arveavgiften ble borte, strammet regjeringen inn skattereglene ved arv.

Og dette såkalte kontinuitetsprinsippet kan medføre at du må betale langt mer i skatt enn du sparer i arveavgift med de nye reglene, advarer siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

La oss ta et eksempel som viser de potensielle skattesmellene arvet bolig kan gi:

  • Mens vi ennå hadde arveavgift, var det slik at den skattemessige inngangsverdien ved overføring av bolig normalt ble satt til verdien ved dødsfallet til tidligere eier. Det vil si at hvis boligen ble kjøpt av din far for én million, men er verdt tre millioner ved dødsfallet, ble inngangsverdien din tre millioner. Solgte du deretter huset til tre millioner, ble det null gevinstskatt.
  • Nå, derimot, er det slik at du overtar arvelaters inngangsverdi på flere typer eiendeler enn tidligere. Bestefars inngangsverdi på én million blir dermed din inngangsverdi også, og det vil i sin tur medføre skattbar gevinst på hele to millioner kroner hvis du selger boligen til tre millioner etter dødsfallet.

Men det er ingen regel uten unntak. Les mer om hvordan du kan unngå gevinstskatten på arvet bolig, samt om en annen potensiell skattesmell for sekundærbolig her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer