Arv og skatt

Arvet bolig kan gi skattesmell

Du kan imidlertid ta noen grep slik at du unngår denne «arveskatten».

... OG IKKE: Skal du selge boligen, er det noen oppussingsgrep som lønner seg mer enn andre. Så gjenstår det å se om oppussingen sparer deg for skattesmellen ved arv av bolig, som du kan lese mer om i saken under. Video: Eilin Lindvoll. Klipp: Ingebjørg Iversen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er nå ei god stund siden arveavgiften ble avviklet - det skjedde tilbake i januar 2014.

Likevel er det slett ikke sikkert at alle arvinger kommer like gunstig ut med de nye reglene, for samtidig med at arveavgiften ble borte, strammet regjeringen inn skattereglene ved arv.

Og dette såkalte kontinuitetsprinsippet kan medføre at du må betale langt mer i skatt enn du sparer i arveavgift med de nye reglene, advarer siviløkonom Hallgeir Kvadsheim på Pengeverkstedet.no.

Avdødes inngangsverdi er lik din inngangsverdi

La oss ta for oss noen eksempler som viser de potensielle skattesmellene arvet bolig kan gi:

  • Mens vi ennå hadde arveavgift, var det slik at den skattemessige inngangsverdien ved overføring av bolig normalt ble satt til verdien ved dødsfallet til tidligere eier. Det vil si at hvis boligen ble kjøpt av din far for én million, men er verdt tre millioner ved dødsfallet, ble inngangsverdien din tre millioner. Solgte du deretter huset til tre millioner, ble det null gevinstskatt.
  • Nå, derimot, er det slik at du overtar arvelaters inngangsverdi på flere typer eiendeler enn tidligere. Bestefars inngangsverdi på én million blir dermed din inngangsverdi også, og det vil i sin tur medføre skattbar gevinst på hele to millioner kroner hvis du selger boligen til tre millioner etter dødsfallet.

Ingen regler uten unntak

Det er imidlertid innført unntak for gevinstskatt for arvet bolig, fritidsbolig og gårdsbruk/skogbruk som arvelater selv kunne solgt skattefritt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer