Asfaltbarn får mer astma

Barn som bor i nærheten av motorveien øker risikoen for å utvikle astma med 50 prosent.

Publisert
Sist oppdatert

Den friske luften på landet er best. I alle fall for små barn med ømfintlige luftveier.

En amerikansk undersøkelse viser nå at barn som bor innen 75 meter fra hovedveien har nesten 50 prosent større risiko for å utvikle astma i barndommen.

Betydning for nærmiljøetForskerne som jobber ved University of Southern California har undersøkt over 5000 barn i alderen fem til seks år.

Barna ble kategorisert etter avstanden fra hjemmet til den nærmeste hovedveien. Og konklusjonen var tydelig: Barna som bodde nærmest trafikken hadde langt oftere opplevd astmaanfall enn de som bodde over 300 meter unna hovedveien.

Forskerne mener at sammenhengen mellom trafikk og astma bør få betydning for hvordan man planlegger barnas nærmiljø. Skoler, barnehager og lekeplasser bør plasseres langt unna hovedveiene i byen, mener forskerne i følge svenske Dagens Medicin.

Den ferske undersøkelsen ble presenetert tidligere denne uken på en internasjonal konferanse som ble arrangert av American Thoracic Society i San Diego.

Farlig bensinDette er ikke første gang man har sett at bymiljøet kan ha en sammenheng med større risiko for sykdommer hos barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.