Aksjesparekonto (ASK)

ASK-en kan være ubrukelig

Det er mange fordeler med ASK, men også en del ulemper eller tilfeller der en slik konto ikke trengs.

FÅR IKKE ASK-INNPASS: Eier du Apple-aksjer, for eksempel, kan du ikke ha disse på aksjesparekonto. Hvorfor? Les saken for å få svar, da vel! Foto: Rafael Henrique/SOPA Images/Shutterstock
FÅR IKKE ASK-INNPASS: Eier du Apple-aksjer, for eksempel, kan du ikke ha disse på aksjesparekonto. Hvorfor? Les saken for å få svar, da vel! Foto: Rafael Henrique/SOPA Images/Shutterstock Vis mer
Publisert

Det har vært en kraftig økning i nordmenn som har startet fondssparing det siste året - noe som gjenspeiles i antallet aksjesparekontoer (ASK).

I andre halvår av 2021 ble det opprettet om lag 65 000 nye ASK-er, og for første gang har det totale antallet ASK-er passert én million, skriver Verdipapirfondenes forening.

Hele 81 prosent av pengene vi har i aksjefond er nå plassert i ASK.

Tre klare fordeler

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim skriver i et blogginnlegg på Pengeverkstedet.no at en ASK fint kan sammenlignes med en ordinær bankkonto, men for aksjer og aksjefond.

Videre framholder han at det er flere fordeler med ASK:

  • Det er gratis - både å opprette og å ha aksjer og fond på kontoen. Men du må betale noe til banken for fondsforvaltning, noe du måtte gjort uansett om du hadde hatt ASK eller ei.
  • Skatten utsettes, for når du selger en aksje eller et aksjefond med gevinst, må du vanligvis betale over 35 prosent skatt på gevinsten. Er aksjen eller fondet på en ASK, derimot, slipper du å dele gevinsten med staten helt til du tar ut gevinsten for godt fra kontoen. Det er smart.
  • Enkelt - ja, for å ha alle aksjer og fond samlet på én konto gir en svært god oversikt og du kan lettere finne ut om fondene dine gjør det bra nok til å beholde. Det er også enkelt å opprette ASK. Du gjør det raskt på nett, så ordner banken resten av jobben, som å flytte over fond og aksjer du allerede eier.
KJØPEKRAFT: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du taper på å ha sparepengene dine stående på bankkonto. Video: Stig B. Fiksdal Vis mer

Fondene som ikke får ASK-innpass

Kvadsheim påpeker imidlertid at det ikke er alt du eier av sparekapital i aksjer og fond som kan plasseres på ASK.

Du kan kun ha aksjefond med minst 80 prosent aksjeandel, samt børsnoterte aksjer, egenkapitalbevis og børsnoterte fond hjemmehørende i land innenfor EØS.

Eier du for eksempel Apple-aksjer, må de ligge utenfor kontoen, skriver siviløkonomen. Det samme gjelder rente- eller obligasjonsfond og unoterte aksjer.

Har du slike aksjer og fond som ikke får innpass på ASK, bør du vurdere å samle dem på en investeringskonto.

Disse trenger ikke ASK

En annen ulempe med ASK er at om du vil realisere tap på en aksje eller et fond du har i kontoen, må du både selge fondet og avslutte kontoen for å få fradrag for tapet.

Det holder med andre ord ikke å selge fondet og ta pengene ut av kontoen.

Hvis du er helt sikker på at du ikke skal bytte fond eller aksjer underveis så lenge du sparer, har forsåvidt heller ikke ASK noen fordeler for deg. Da kan du bare fortsette på spare slik du pleier, skriver Kvadsheim.

Men for de aller fleste, har ASK få ulemper og noen klare fordeler, understreker han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer