Hva er aksjesparekonto?

ASK for «dummies»

Åtte spørsmål om aksjesparing som du kanskje ikke tør å spørre om selv.

SATSE PÅ AKSJER? Lurer du på om du skal opprette en aksjesparekonto, men sitter med flere spørsmål enn svar? Da kan forhåpentligvis Dinsides ASK-guide hjelpe deg. Foto: Eilin Lindvoll.
SATSE PÅ AKSJER? Lurer du på om du skal opprette en aksjesparekonto, men sitter med flere spørsmål enn svar? Da kan forhåpentligvis Dinsides ASK-guide hjelpe deg. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har kanskje lest eller hørt om aksjesparekonto (ASK), for eksempel på bankenes nettsider eller på reklame?

Men, hva er det egentlig? Og hvordan oppretter og bruker du kontoen?

Dinside har tidligere skrevet om fordelene og ulempene med ASK, og nå følger vi opp med en guide for deg som har bestemt deg for å prøve en slik konto.

Hva er ASK, og hvordan er skattereglene?

Jo, dette er en konto hvor du kan kjøpe og selge enkeltaksjer og aksjefond med utsatt skatt. Når du en gang i fremtiden tar ut avkastningen fra kontoen, derimot, må du betale gevinstskatt.

Til forskjell: Sparer du i aksjer og aksjefond utenfor en ASK, må du skatte av alle salg og all flytting av andeler mellom ulike fond.

Her har du et eksempel på hvordan skatt på uttak skiller seg mellom ASK og ordinære fondskontoer, blant annet hvis du trenger 150.000 kroner til vedlikehold av huset:

  • Du har 200.000 kroner på ASK, hvor 150.000 er det opprinnelige beløpet du satte inn, det vil si 50.000 kroner er gevinst. Du kan da ta ut opptil 150.000 kroner uten å skatte av disse. De resterende 50.000 blir stående på kontoen som videre sparing, men tar du ut disse senere på du skatte av dem.
  • Du har 200.000 kroner på en ordinær fondskonto, hvor 150.000 er det opprinnelige beløpet du satte inn. Mest sannsynlig må du skatte allerede fra første krone du tar ut.

- Hvis du har et fond som ikke leverer over tid, kan du bytte til et fond du har større tro på innad i aksjesparekontoen, sier Eva Sørmo, forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer