Asosial av testosteron

Hormonet testosteron kan hemme utviklingen av sosiale evner og kanskje føre til autisme.

Publisert
Sist oppdatert

Nivåene av testosteron hos gravide kan ha stor innvirkning på barnets utvikling av sosiale evner. Denne sammenhengen kan kanskje også forklare hvorfor guttebarn er fire ganger så utsatt for autisme som jentebarn.

Asosiale barnEn ny undersøkelse som er gjennomført ved Autism Research Centre i Cambridge har sett på sammenhengen mellom testosteronnivå hos moren og barnets utvikling. Måling av testosteronnivået hos 58 mødre ble fire år etter fødselen sammenliket med intervjuer om aktivitetene til deres barn.

Barn med høyere testosteronnivå i livmoren viste seg å ha dårligere sosiale evner og mer begrensede interesser enn andre barn. Gutter var mer utsatt for denne typen oppførsel enn jentene i undersøkelsen.

Forskningsteamet ved Cambridge har tidligere gjennomført en liknende undersøkelse på barn i en alder av ett år. De fant at barn med høyt testosteronnivå i livmoren hadde et mer begrenset vokabular og mindre øyekontakt med andre mennesker, skriver magasinet New Scientist.

Forskjeller i kjønnTeorien til forskningsleder Simon Baron-Cohen er at denne forskjellen har sammenheng med de genetiske forskjellene mellom kvinner og menn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer