Asosial av testosteron

Hormonet testosteron kan hemme utviklingen av sosiale evner og kanskje føre til autisme.

Publisert
Sist oppdatert

Nivåene av testosteron hos gravide kan ha stor innvirkning på barnets utvikling av sosiale evner. Denne sammenhengen kan kanskje også forklare hvorfor guttebarn er fire ganger så utsatt for autisme som jentebarn.

Asosiale barn
En ny undersøkelse som er gjennomført ved Autism Research Centre i Cambridge har sett på sammenhengen mellom testosteronnivå hos moren og barnets utvikling. Måling av testosteronnivået hos 58 mødre ble fire år etter fødselen sammenliket med intervjuer om aktivitetene til deres barn.

Barn med høyere testosteronnivå i livmoren viste seg å ha dårligere sosiale evner og mer begrensede interesser enn andre barn. Gutter var mer utsatt for denne typen oppførsel enn jentene i undersøkelsen.

Forskningsteamet ved Cambridge har tidligere gjennomført en liknende undersøkelse på barn i en alder av ett år. De fant at barn med høyt testosteronnivå i livmoren hadde et mer begrenset vokabular og mindre øyekontakt med andre mennesker, skriver magasinet New Scientist.

Forskjeller i kjønn
Teorien til forskningsleder Simon Baron-Cohen er at denne forskjellen har sammenheng med de genetiske forskjellene mellom kvinner og menn.

På den positive siden har nemlig guttebarn med mye testosteron gode evner til å oppfatte mønstre og forstå sammenhenger. Det viste seg også at dette var et trekk hos flere piker som hadde mødre med mye testosteron.

Undersøkelsen publiseres i neste nummer av Journal of Child Psychology and Psychiatry.

Kan bidra til autisme
Baron-Cohen undersøker nå muligheten for at dette fenomenet kan ha en sammenheng med autisme. Typiske trekk ved autister er nettopp dårlige sosiale evner og svært gode evner til å oppdage og forstå forskjellige mønstre. Autisme kan derfor være et resultat av en ekstrem form for maskulin hjerne.

Forskningsteamet ved Cambridge innrømmer at undersøkelsene hittill ikke er store nok til å trekke noen sikre konklusjoner. De har allerede startet undersøkelser på flere hundre barn for å få flere data som kan si noe om sammenhengen mellom testosteron og autisme.

- Inntil vi kan påvise en sikker sammenheng mellom autisme og testostron i livmoren er det bare en teori at det er en årsakssammenheng her, sier Simon Baron-Cohen i en kommentar.

Mozon 14.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer