Aspirin mot astma

En regelmessig dose Aspirin kan hjelpe kvinner å motvirke astma, viser en ny studie.

Kvinner som tok Aspirin regelmessig hadde færre tilfeller av astma. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Kvinner som tok Aspirin regelmessig hadde færre tilfeller av astma. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Aspirin har tidligere vist seg å ha en god effekt på en rekke lidelser.


En gruppe kvinner som tok en Aspirin regelmessig, hadde ti prosent færre tilfeller av astma, skriver The Daily Mail. GloboiD og Dispiril inneholder også samme virkestoffene.

40.000 kvinner over 45 år tok del i den omfattende amerikanske studien. De ble bedt om å ta enten 100 mg Aspirin eller et placebo (en narremedisin), annenhver dag. Av gruppen som tok Aspirin, ble 872 nye tilfeller av astma diagnostisert, sammenliknet med 963 nye tilfeller i gruppen som ble gitt et placebo.

Les også: Har du full kontroll? Ta astmatesten her.

Forskerne bak studien understreker derimot at dette ikke gjelder pasienter som allerede har astma. For dem kan Aspirin tvert imot være farlig.

- Vi er vel kjent med at Aspirin kan utløse astmaanfall. Det er ikke ofte, men det har skjedd, sier professor Amund Gulsvik som er spesialist i lungesykdommer og hjertesykdommer ved Universitetssykehuset i Bergen, til DinSide Helse.

God effekt på mange lidelser
Aspirin består av acetylsalicylsyre som virker febernedsettende, smertestillende og betennelsesdempende. Det hemmer også blodplatenes evne til å klumpe seg sammen.

Aspirin har tidligere vist seg å ha en god effekt på en rekke lidelser. Det kan blant annet redusere farlige komplikasjoner gjennom svangerskapet og faren for å utvikle flere typer kreft. De som regelmessig tar Aspirin har også vist seg å ha mindre sjanse for å utvikle demens og Alzheimers.

Aspirin har i tillegg blitt assosiert med en reduksjon i død som følge av hjerte- og karsykdommer. Gulsvik bekrefter at medikamentet har spesielt god effekt på pasienter med hjertesykdom.

Les også: Pillen som forlenger livet

Kvinner som tok Aspirin regelmessig hadde færre tilfeller av astma. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Kvinner som tok Aspirin regelmessig hadde færre tilfeller av astma. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer


Anbefaler ikke forebygging
Gulsvik vil derimot ikke anbefale friske kvinner å begynne å ta Aspirin.

- Jeg synes ikke de skal begynne med det kun for å forebygge astma, men har de en hjertesykdom, så ja, sier han.

Karin C. Lødrup Carlsen, allergiforsker og seksjonsoverlege ved Ullevål Sykehus, er enig med Gulsvik:

- Jeg vil ikke, ut fra en studie som synes å være hypoteseskapende, anbefale bruk av et potensielt forebyggende medikament for denne sykdommen alene, sier hun til DinSide Helse.

Hun understreker også at enhver bruk av forebyggende medikamenter først må gjøres etter en kost-nytte-vurdering, altså at effekten er større enn potensielle negative konsekvenser.

Les også: Smertepiller redder hjertet

Utbredt sykdom
Det har vært en jevn økning av astma de siste 40 årene. Ifølge Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), forekommer astma hos 10-12 prosent av norske barn og unge mens rundt 8 prosent voksne lider av sykdommen.

NAAF er bekymret over at astma og allergi har utviklet seg til å bli en av vår tids mest utbredte sykdommer.

Les også: - Astmatikere bør endre behandlingen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer