Astma hos barn forveksles med luftveisplager

Astma – særlig hos små barn – oversees ofte, fordi symptomene lett kan feiltolkes som luftveisinfeksjoner.

Publisert
Sist oppdatert

Det sier overlege Arve Hexeberg, som er ansvarlig for astmabehandlingen ved Barneklinikken ved Haukeland sykehus, til nettstedet Helsenytt for alle.

Astma er den hyppigste sykdommen hos barn i skolealder, og den vanligste årsaken til sykehusinnleggelse blant barn. Likevel:

- Mange astmabarn blir feilbehandlet med gjentatte antibiotika-kurer. Foreldre må lære å gjenkjenne astma-symptomene slik at sykdommen blir oppdaget og behandlet. Det er viktig for at barna skal få en normal utvikling, sier Hexeberg.

Barn og unge mest utsattAstma forekommer hos personer i alle aldre, men det er flest barn og unge som angripes. Ifølge Hexeberg utvikler de fleste barn med astma symptomer før de fyller fem år.

- Sykdommen er oftest utløst av infeksjoner som forkjølelse og bronkitt, mens den hos større barn som regel er utløst av allergier.

Astma som skyldes miljøforurensning er den gruppen som øker mest. Og stadig flere rammes. Bare i løpet av de siste 30-40 årene har det vært en tredobling av sykdommen. sier overlegen ved Haukeland sykehus.

Astma kjennetegnes ved at en person har tungt for å puste, særlig når det gjelder utånding. Symptomene kan variere fra lett nattehoste i forkjølelsestilfeller til utvikling av livstruende tilstander. Trolig er sykdommen sterkt underdiagnostisert.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer