Astmafare for fjortisjenter

Allerede i tenårene er jenter mer sårbare for luftveisplager og astma enn gutter, viser ny studie.

Publisert
Sist oppdatert

En ny, norsk undersøkelse avslører at passiv røyking kan kobles til astma hos jenter, men ikke hos gutter. Dessuten røyker jentene mye mer enn guttene, de trener mindre og har større grad av respirasjonsplager.

Leter etter svar- Vi vet ikke hvorfor jenter er mer utsatt, men det forskes på flere teorier. Det kan skyldes de store hormonelle forandringene som skjer i tenårene, eller at jenter har en lungestruktur som gjør at de lettere vil kunne utvikle astma. Hvis mor har astma, er det større sannsynlighet for at datteren blir rammet, så det kan også være genetisk betinget, sier lungelege Elin Tollefsen til Mozon.

Tollefsen, som er forsker ved HUNT Forskningssenter og overlege ved lungeavdelingen på St. Olavs Hospital, peker på at luftveisplager og astma opptrer hyppigere hos jenter enn gutter i alderen 13-19 år. I den eldste aldersgruppen hadde ti prosent av jentene og syv prosent av guttene fått en astmadiagnose.

Britiske forskere tror et redusert saltforbruk er bra for luftveiene.

Verst med passiv røyking Tidligere studier har vist at kvinner som røyker i voksen alder er mer utsatt for luftveisplager og astma enn menn som røyker. Men selv om jentene røyker mer enn guttene, viser ikke den norske studien noen klar sammenheng mellom astma og røyking.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer