- Astmatikere bør endre behandlingen

Bytt ut de gamle inhalatorene med en ny, oppfordrer en britisk professor i det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal. Norske eksperter er uenige.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rundt ti prosent av voksne i Norge lider av astma, og det har vært en jevn økning de siste 40 årene. Internasjonalt anslås det at 300 millioner mennesker har denne luftveissykdommen.

Hele to av tre som er rammet, er usikre på om de bruker astmamedisinen sin riktig, ifølge en undersøkelse gjort at Norges Astma - og Allergiforbund.

Les mer: Asmatikere bør trene!

Den britiske professoren Peter J. Barnes mener nå at løsningen kan ha kommet. For mens astmapasienter tidligere har måttet forholde seg til ulike medisiner, i verste fall tre ulike inhalatorer, kan et nytt behandlingsprisnipp dekke behovene til astmatikere ved bruk én inhalator. Han oppfordrer nå til endringer i astmabehandlingen.

- De mest påfallende effektene er færre astmaanfall og færre sykehusinnleggelser, skriver Barnes i British Medical Journal, og legger til at dette egner seg for pasienter med moderat til alvorlig astma som ikke klarer å kontrollere sykdommen med tradisjonell behandling.

Les også: Jenter med astma rammes hardere

Vil ikke legge om anbefalingeneVed tradisjonell astmabehandling har pasienter én inhalator hjemme for vedlikeholdsbehandling og én med seg for eventuelle anfall. Det nye behandlingsprinsippet heter Symbicort SMART, og inneholder stoffer som sørger for både vedlikeholds- og anfallsbehandling. Ifølge Barnes gir dette bedre astmakontroll enn tradisjonelle behandlinger.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer