Atopisk eksem og allergi

"Hjelper omega 3 og omega 6 mot atopisk eksem og allergi?" Lege Bernt Rognlien svarer.

Publisert
Sist oppdatert

Atopisk eksem og allergi
”Hjelper omega 3 og omega 6 mot atopisk eksem og allergi?” Lege Bernt Rognlien svarer.

Hei Bernt
Jeg er en jente på 26 år som har vært plaget med allergi og atopisk eksem siden jeg var født.

For en god tid tilbake hadde du en reportasje om hvordan man muligens kunne bli kvitt, eller bedre av atopisk eksem ved hjelp av blant annet omega 3 og omega 6.

Jeg fikk ikke alt dette med meg, så jeg lurte på om du kunne hjelpe meg.

Jeg leste om noen som hadde prøvd dette med god virkning, og fant ut at det kunne være verd et forsøk. Etter det jeg kan huske så var dette en tre måneders kur.

Håper du kan hjelpe meg.
Med vennlig hilsen Oddbjørg Fjeld

Svar til Oddbjørg
Mange kan få mer fuktighet i huden ved å øke inntaket av omega-3-fettsyrer og en omega-6-fettsyre som heter gammalinolensyre. Det er gjort flere studier som viser at både fiskeoljer - omega-3 fettsyrer og gammalinolensyre eller nattlysolje bedrer fuktigheten i huden, gjør huden mindre tørr og mindre sår og reduserer plagene ved atopisk eksem.

Det atopiske eksemet blir ikke helt bra - men blir ofte betydelig bedre ved tilskudd av disse to gruppene med umettede fettsyrer. Det anbefales å bruke disse tilskuddene i minst 3 måneder i strekk for å se om det gir betydelig effekt.

Bedringen kommer oftest etter 3-6 uker - mange blir omkring 50% bedre og får en gradvis bedring over 1-3 måneder. Mange atopikere har stor nytte av dette - spesielt i vinterhalvåret - men det kan godt brukes hele året.

Bruk daglig i minst 3 måneder Omega-3-tran 15 ml daglig(eller 3-5 gram rene omega-3-fettsyrer, nattlysolje 3 kapslerx2(Nattlys forte) - eller 300mg ren gammalinolensyre, en multi vitamin/mineral tablett til barn - som skal inneholde B6-vitamin. I tillegg anbefales tilskudd av sink, selen og E-vitamin de første 4 uker.

Gir dette klar bedring - kan mengden av både omega-3-fettysrer og gammalinolensyre reduseres i gode perioder og økes igjen i dårlige perioder i vinterhalvåret.
Hilsen Bernt

Mozon.no, 09.12.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer