Forbrukslån

Åtte knep som knuser forbrukslån

Du bør ikke ty til dyre lån med en gang pengekrisa melder seg.

FRARÅDES: Kreditt- og forbrukslån er kjent for veldig høye renter, og frarådes derfor av de fleste økonomiekspertene. Heldigvis finnes det både billigere og bedre måter å få bukt med pengetrøbbel - bare les saken under. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB.
FRARÅDES: Kreditt- og forbrukslån er kjent for veldig høye renter, og frarådes derfor av de fleste økonomiekspertene. Heldigvis finnes det både billigere og bedre måter å få bukt med pengetrøbbel - bare les saken under. Foto: Jon Olav Nesvold/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen tar opp forbrukslån for å pusse opp hjemme, dra på en finere ferie eller kjøpe seg ny bil. Andre tar opp slike lån for å dekke uforutsette utgifter, som en real restskatt-smell.

Det finnes imidlertid en god del alternativer som er mye bedre enn et forbrukslån med skyhøy rente, ifølge siviløkonom Hallgeir Kvadsheims innlegg på Pengeverkstedet.no.

Og, de ulike måtene å komme seg ut av «pengeknipa» har Dinside ofte omtalt også, så dette er en gyllen anledning til å gjenta rådene i én sak.

1. Bufferkonto

Dersom du sørger for å ha en bufferkonto med to til tre månedslønninger tilgjengelig til enhver tid, er du bedre rustet om det skulle dukke opp uventede utgifter eller regninger.

Pass på at bufferkontoen har grei rente og er uten brukshindringer, slik at du ikke må betale gebyr for å ta ut pengene når du trenger dem.

SIKKERHETSNETT: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand om hvorfor du bør ha en buffer. Vis mer

2. Betalingsutsettelse

Har du boliglån, og pengeproblemene melder seg, bør du snakke med banken om avdragsfrihet eller forlenging av lånets løpetid for å få ekstra penger til å betale ut de dyreste kravene, skriver Kvadsheim.

Husk også at du kan utsette betaling av studielånet inntil 36 måneder.

Ta gjerne en telefon til strømselskapet, mobil- og bredbåndsleverandøren din eller andre du skylder penger, og be dem om å dele opp fakturaene eller gi deg betalingsutsettelse. Store bedrifter som Hafslund, Telenor, Canal Digital og liknende overlever fint noen måneder uten din betaling - og det er dyrere for dem med inkasso og misfornøyde kunder, påpeker siviløkonomen.

Slike betalingsutsettelser og avdragsfrihet er ikke lønnsomt i lengden, men i valget mellom flere onder, er det bedre å utsette et billig enn et dyrt lån.

3. Forskudd på lønn eller feriepenger

Kvadsheim skriver videre at om du må ha noen tusenlapper raskt for å komme ut av en økonomisk knipe, kan du selvsagt be sjefen om forskudd på lønn.

Da blir riktignok neste lønning mager, men de fleste kan stramme kraftig inn forbruket hvis det bare er snakk om noen få uker.

Er det snakk om større beløp enn ei vanlig lønn dekker, er feriepengene en langt større pott du kan be om å få før tida. Det er ikke slik at jobben plikter å betale feriepenger på forskudd, men mange arbeidsgivere vil komme deg i møte for å løse en pengeskvis, selv om noen bedrifter har problemer med å utbetale disse pengene før nyttår.

4. Lån fra arbeidsgiver

Mange bedrifter tilbyr rentefrie, kortsiktige lån til sine ansatte, såframt lånet er under 3 eller 5 ganger grunnbeløpet i folketrygden, og du betaler det ned i løpet av tolv måneder.

Dette er et skattefritt frynsegode, som mange bedrifter lar ansatte nedbetale via det månedlige lønnstrekket.

5. Privat lån

Kan du ikke låne penger fra arbeidsgiver, kan du kanskje låne fra familie eller venner - altså et såkalt privat lån.

Forbrukerøkonom Derya Incedursun har tidligere sagt til Dinside at i en privat lånesituasjon kan det likevel være lurt å sette opp en skriftlig låneavtale med klare vilkår, for eksempel hvor lang nedbetalingstid og hva renta skal være - og husk at lånet må føres opp i skattemeldingen, understreket forbrukerøkonomen videre.

VENNELÅN: Her er gode råd til både låntaker og -giver når de inngår en privat låneavtale med hverandre. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Nordea/John Trygve Tollefsen. Vis mer

6. Selg unna på Finn.no

Har du mange ting du ikke trenger, får du fort noen ekstra kroner ved å selge det unna på Finn.no eller en annen plattform.

7. Skattefrie småjobber

Visste du at...

  • du kan motta inntil 6000 kroner skattefritt fra hver oppdragsgiver hvis du gjør en jobb med huset, bilen eller hytta til en privatperson?
  • du kan tjene totalt 60 000 kroner årlig på denne måten?
  • for et idrettslag eller en annen frivillig organisasjon er den skattefrie grensa per oppdragsgiver på hele 10 000 kroner i løpet av året, og det spiller ingen rolle om du har passert frikortgrensa eller ei?

Kilde: Siviløkonom Hallgeir Kvadheim

8. Lavere skattetrekk

Mange tenker at for høyt skattetrekk er en smart form for tvungen sparing, men kan være smartere å ha pengene .

Du får nemlig null i rente på å ha penger til gode hos Skatteetaten.

Dette kan du lese mer om her:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer