Åtte myter om prevensjon

Plastfolie, amming og sikre perioder. Kan det fungere som prevensjon?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Stillingen har ingenting å gjøre med om man blir gravid eller ikke.


Du vet sikkert at kondom og p-piller er blant de sikreste prevensjonmidlene. Men sånn i nødstilfelle, er det ikke greit å hoppe av i svingen eller satse på sikre perioder?

Det finnes en rekke myter om prevensjon. Her er noen av de vanligste, ifølge nettstedet WebMD:

1. Jeg ammer, så jeg blir ikke gravid.

Amming innebærer som regel at du utsetter eggløsningen, men dette er ikke helt sikkert. Eggløsning kan oppstå selv om du ammer. Du bør derfor bruke en annen form for prevensjon i tillegg hvis du ønsker å unngå graviditet.

Les også: Dette tør du ikke spørre gynekologen om

2. Jeg trenger ikke prevensjon fordi vi bare har sex i de "sikre" periodene. Man er bare fruktbar en dag i måneden.

Slike myter oppstår ofte på bakgrunn av at man ikke forstår menstruasjonssyklusen. Det er fire hovedhormoner som er involvert i menstruasjonssyklusen: follikelstimulerende hormon (FSH), luteiniserende hormon (LH), østrogen og progesteron.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer


En fin balanse av disse hormonene regulerer utløsningen av et egg, og hvis et egg ikke blir befruktet, oppstår menstruasjon. Mens en kvinnes menstruasjonssyklus stort sett er mer eller mindre regelmessig, kan denne balansen forstyrres av ulike faktorer, som alder, stress, medisiner osv. Derfor kan det være en utfordring å tidfeste eggløsningen nøyaktig, og å spå "sikre" perioder kan være vanskelig.

Les også: Planlegging bedre enn kondom

3. Jeg blir ikke gravid hvis partneren min trekker seg ut før får utløsning.

Å trekke seg ut før mannen får utløsning, er ikke en helt sikker prevensjonsmetode. Noe sperm kan komme like før mannen nærmer seg klimaks. I tillegg vil enkelte menn slite med å finne viljestyrke til å trekke seg ut i tide.

4. Du kan bruke plastfolie eller en ballong hvis du ikke har kondom.

Disse alternativene er ikke bra å bruke som kondomer. De passer dårlig og kan lett gå i stykker når dere har sex. Kondomer er spesiallaget for å ha god passform og sørge for god beskyttelse under samleiet, og de er nøye testet for å gi maks effekt.

Les også: Flere unge bruker kondom

5. Jeg kan ikke bli gravid fordi dette er første gang jeg har sex.

En kvinne kan bli gravid når som helst under eggløsning, til og med under det første samleiet.

6. Jeg vil ikke bli gravid hvis jeg tar en dusj eller går på do rett etter at jeg har hatt sex.

Verken det å dusje eller tisse etter at du har hatt sex vil stanse sædcellene som allerede har kommet inn i livmoren gjennom livmorhalsen.

7. P-pillene er effektive med en gang du begynner å bruke dem.
Enkelte kvinner må gjennom en hel menstruasjonssyklus for at hormonene i pillen skal virke sammen med kvinnens naturlig hormoner for å forhindre eggløsning. Noen leger anbefaler at man bruker ekstra prevensjon den første måneden etter at man har begynt å bruke pillen.

Les også: P-piller mest pop

8. Jeg vil ikke bli gravid hvis vi har sex stående eller jeg ligger øverst.

Noen tror at det å ha sex i bestemte posisjoner, som å stå oppreist, vil tvinge sædcellene ut av kvinnens vagina. Men stillingen har ingenting å gjøre med om man blir gravid eller ikke. Når en mann har utløsning begynner sædcellene øyeblikkelig å bevege seg oppover kvinnens livmorhals.

Kilde: WebMD

Først publisert: 10.12.2007
Sist redigert: 18.03.2008

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer