Åtte trinn til bedre økonomi

Grepene du vil ha glede av i 2013 og mange år fremover.

TA EN RUNDE MED BANKEN: Er det lenge siden du tok en runde med banken, kan du tjene mye på å innhente nye tilbud. Særlig om du har oppgradert standarden på boligen din.  Foto: Colourbox.com
TA EN RUNDE MED BANKEN: Er det lenge siden du tok en runde med banken, kan du tjene mye på å innhente nye tilbud. Særlig om du har oppgradert standarden på boligen din. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2013 får nordmenns personlige økonomi god drahjelp av lave renter og økte lønninger. Likevel bør du bruke 2013 til å bygge et godt fundament for fremtiden.

DinSides åtte grep vil gi deg bedre økonomi på kort og lang sikt.

1. Sett opp budsjett

Se gjennom hvor mye penger du brukte i fjor. For mange vil det være en tankevekker å se hvor mye penger man har brukt på klær, sko, elektronikk, røyk og ta-med-kaffe.

Bruk penn og papir eller gå gjennom forbruket i nettbanken. DinSides sløsekalkulator viser hvor mye du kan spare hvis du kutter ut sløsingen.

Beregn hvor mye du må sette av til faste utgifter, og legg en plan for hvordan du skal disponere resten av pengene. Setter du opp budsjett, og ikke minst følger det, er det mye lettere å fylle opp sparekontoen underveis i året.

Les også: Nå skal nettbanken varsle deg FØR budsjettet sprekker

2. Opprett regningskonto

Del årets faste utgifter (lån, strøm, forsikringer, NRK-lisens, barnehage med mer) på 12 og overfør dette beløpet pluss en liten buffer til en regningskonto på lønningsdag hver måned. Da får du en forutsigbar økonomi gjennom året, uavhengig av når det er forfall på de største regningene.

Det er dessuten lurt å «tømme» lønnskontoen før svindlerne gjør det, for mange nordmenn er dessverre alt for dårlige til å skjule PIN-koden når de handler.

Vi avslørte PIN-koden på bare 15 minutter

3. Reduser forbruket

Redusert forbruk betyr mer penger til overs. Selv om vi er inne i en periode med svært lav rente, bør du passe deg for å bli avhengig av den.

DinSides Økonomiredaksjon lar bankkortet hvile i 2013, og har innført kjøpestopp. Bare ved å sette strek over klesbudsjettet kan du spare over 20.000 kroner

4. Krymp boliglånet

Den lave boliglånsrenten bør du bruke til å krympe boliglånet ditt.

Har du to millioner kroner i lån, vil terminbeløpet øke med 3.500 kroner hvis renten øker med 3 prosentpoeng (annuitetslån). Legger du dette rentenivået til grunn allerede nå, kan du skrelle flere år av løpetiden på lånet

5. Refinansier

Om det er lenge siden du fikk takst på boligen din, eller dersom du har oppgradert standarden, er det stor sjanse for at boligen har økt vesentlig i verdi.

Dermed kan egenkapitalandelen være langt høyere enn da du tok opp lån, og det kan lønne seg å be om et nytt tilbud fra banken.

Forlokkende regnestykke: Spar 30.000 kroner på billånet

6. Få bedre pris

Hvert år går det med mye penger til renter, forsikringer, strøm, mobil og ulike abonnementer. Her kan det være gode penger å spare.

Hent inn tilbud fra flere leverandører i hver kategori, og bytt om du får bedre vilkår hos en ny leverandør. Abonnement og medlemskap du egentlig ikke benytter deg av bør du si opp.

Sjekk prisene


7. Ta kontroll på pensjonen din

For ansatte i alle aldre og alle bransjer blir det stadig viktigere å bry seg om sin egen pensjon.

Faktisk er det slik at du selv bestemmer hvor mye risiko du vil ta med din egen pensjonssparing. «Alle» har en fripolise – hvordan steller du med din? Er du ung, kan du tjene mye på å skru opp risikoen på pensjonen din.

Les også: Slik får du 1,6 millioner ekstra som pensjonist

8. Gjør gunstige skattegrep

Hvert år er det en rekke grep du kan gjøre for å redusere skatten. BSU-sparing og smart overføring av arv er blant triksene du bør bruke for å redusere skatten.

Det kan også være lurt å øke skattetrekket frivillig. Da unngår du restskatt til neste år, og dette kan være en fin spareform for deg som synes det er vanskelig å la sparekontoen stå i fred.

Belønningen får du neste sommer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer