Audun trodde kortet hans var sperret

Hadde aktivert regionsperre, men fikk brukt kortet likevel.

FIKK BRUKE SPERRET KORT: Selv om Audun Solheim hadde sperret kortet sitt for bruk utenfor Norges grenser, fikk han betale med kortet på en kafé i Sverige.       Foto: Privat
FIKK BRUKE SPERRET KORT: Selv om Audun Solheim hadde sperret kortet sitt for bruk utenfor Norges grenser, fikk han betale med kortet på en kafé i Sverige. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange banker tilbyr i dag regionsperre på bankkortene. Regionsperren gjør at du selv bestemmer hvilke områder kortet ditt skal kunne benyttes.

Formålet er å stoppe svindlere, som enten har stjålet eller kopiert bankkort, fra å misbruke kortet i andre land.

>> Les mer om regionsperre på bankkort

Fikk brukt kortet likevel

Audun Solheim er kunde i Skandiabanken, en av bankene som tilbyr regionsperre. Han ville være på den sikre siden og hadde sperret kortet for bruk alle andre steder enn i Norge. Derfor fikk han seg en aldri så liten overraskelse da han ved en feiltagelse brukte det sperrede kortet på en kafé i Sverige.

- Jeg brukte kortet i kafeen Waynes Coffee i Stockholm. Jeg hadde regionsperren aktivert for alle land når den aktuelle transaksjonen skjedde, sier Solheim til DinSide.

Han forklarer at han har bedt Skandiabanken om forklaring, men har foreløpig ikke fått noen svar på hvorfor ikke regionsperret fungerte som den skulle.

REGIONSPERRE: I mange nettbanker kan du velge hvilke områder kortet ditt ikke skal kunne brukes i. Dette skal hindre misbruk av stjålne eller kopierte kort. Foto: Skandiabanken
REGIONSPERRE: I mange nettbanker kan du velge hvilke områder kortet ditt ikke skal kunne brukes i. Dette skal hindre misbruk av stjålne eller kopierte kort. Foto: Skandiabanken Vis mer


- Ikke regionsperren som er problemet

Skandiabanken bekrefter at Solheim fikk betale med kortet sitt, selv om det var sperret for bruk i Sverige.

Johnny Anderson, informasjonssjef i Skandiabanken Foto: Skandiabanken
Johnny Anderson, informasjonssjef i Skandiabanken Foto: Skandiabanken Vis mer


Informasjonssjef Johnny Anderson i Skandiabanken forklarer at de har gått gjennom saken og funnet ut at det ikke var regionsperren i seg selv som sviktet.

- Det som har skjedd er egentlig veldig lite dramatisk. Kortet ble brukt på en terminal som var offline. Visa lar deg fortsatt bruke kortet ditt når det er offline, men da blir ikke kortet kontrollert opp mot regionsperren, forklarer Anderson til DinSide.

Dermed kan du bruke kortet ditt selv med regionsperre, så lenge terminalen er offline. Ifølge Anderson er dette er svært lite problem, som svindlere ikke skal kunne misbruke i noen stor grad.

- Det er veldig få offline-terminaler der ute, og det blir stadig færre, sier Anderson.

Bruker du minibank? Slik går svindlerne frem nå

Bare små beløp

Ifølge Skandiabankens informasjonssjef er det veldig lite sannsynlig at svindlere klarer å utnytte dette sikkerhetshullet til å svindle til seg store beløp.

- Man kan bare få gjort transaksjoner på relativt små beløp, og det er også grenser for hvor mange transaksjoner man får gjort i offline-modus.

Dessuten er det som regel ingen økonomiske konsekvensene for kortbrukerne som blir svindlet.

- Ved misbruk av andres kort, stiller kunden svært sterk i å få refundert det tapte beløpet, sier Anderson.

Ved kortsvindel er det nemlig banken som dekker tapet til kunden.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer