Auksjoner for alle

Auksjoner øker i popularitet. Unge førstegangsetablerere er blant dem som stadig oftere innfinner seg i auksjonslokalet. Det er nemlig både rimeligere og enklere å gå på auksjon enn det mange tror.

I auksjonskatalogen finner du veiledende priser Foto: KAroline Brubæk
I auksjonskatalogen finner du veiledende priser Foto: KAroline Brubæk Vis mer
Publisert

Det er lett å la seg rive med på auksjon. Ha imidlertid i bakhodet at det er korte betalingsfrister. Ofte kommer også salær og avgifter i tillegg.

Mytene

- Første gang…. Andre gang…. Solgt!, sier auksjonarius og klubber bordet foran seg. Og der sitter du, i totalt angst fordi du klødde deg på nesen mens auksjonarius så rett på deg.

Dette er en av mange myter om auksjoner. Det samme gjelder myter om at det kun er rike mennesker som går på auksjon, og troen på at alt som selges på auksjon er steindyrt. I følge store auksjonsfirma vi har vært i kontakt med, gjenspeiler ikke disse mytene den virkeligheten de opplever.

- Det er flere og flere unge som kommer på auksjon. De kjøper gjerne grafikk og rimelig kunst til sitt første hjem, forteller Knut Forsberg hos Blomqvist Kunsthandel i Oslo. Enklere grafikk og kunsthåndverk kan du få til priser helt nede i noen få hundrelapper.

Auksjonsfirmaene Blomqvist og Johan Albert Mohn kan begge vise til objekter fra auksjoner siste år som har gått for under tusen kroner.

Budene

De største auksjonsfirmaene har de siste årene innført nummerregistrering av kjøpelystne. Du registrerer deg ved ankomst til auksjonslokalet, og får deretter utdelt et nummer, på en liten plakat, en "spade" eller lignende. Du bør også ha listen over salgsobjektene med veiledende priser foran deg før auksjonen starter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer