Betaling for henvisning:

Avbestilt time på grunn av sykdom?

Det er ikke sikkert du slipper unna betaling om du avbestiller time på grunn av sykdom.

IKKE MØTT OPP? Reglene sier ikke noe om du skal betale eller ikke, om du ikke får møtt opp til henvist time på grunn av sykdom. Foto: NTB Scanpix
IKKE MØTT OPP? Reglene sier ikke noe om du skal betale eller ikke, om du ikke får møtt opp til henvist time på grunn av sykdom. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden 1. januar 2015 har pasienter som ikke møter opp til henvist time for behandling hos spesialist, blitt «straffet» med et gebyr som tilsvarer to egenandeler. Per i dag er dette beløpet på 702 kroner. Målet med å innføre denne doblingen av gebyret var å redusere antall pasienter som ikke møter opp, noe som igjen skulle frigi ressurser på sykehusene og redusere ventetider.

Men hva om du ikke kan møte til time fordi du er syk, og heller ikke får sagt ifra innen 24 timer. Må du likevel betale dette «straffegebyret»?

702 kroner

Møter du ikke til konsultasjon hos fastlegen, skal du betale honoraret hvis du ikke har gitt beskjed innen 24 timer før timen.

I forskrift om betaling fra pasienter for poliklinisk helsehjelp i spesialisthelsetjenesten, lyder regelen som følger:

«Om pasienten ikke møter opp til avtalt time, og lar være å melde ifra innen 24 timar før timen, kan pasienten bli krevd for 702 kroner i fraværsgebyr».

Dessuten er gebyret 351 kroner om det gjelder poliklinisk helsehjelp innen psykiatri eller rusbehandling.

Hva som skjer dersom pasienten ikke kan møte på grunn av sykdom, er derimot ikke nevnt.

- Bestemmelsen regulerer ikke om gebyret skal avkreves dersom pasienten blir syk. Sykdom er altså ikke et unntak, sier seniorrådgiver Erlend Tidemann ved Helsedirektoratets kommunikasjonsavdeling til Dinside, og legger til:

- Denne bestemmelsen er en «kan»-bestemmelse, som innebærer at poliklinikken også kan la være å kreve et slikt gebyr, sier Tidemann.

Dette sier sykehusene

Ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø ønsker de beskjed om du er blitt syk og dermed ikke kan møte på time.

- Når pasienter ikke møter opp på grunn av sykdom krever vi ikke fraværsgebyr hvis vi er informert om at de ikke kom på grunn av sykdom, sier avdelingsleder Turid Røkenes Kristiansen ved sykehusets poliklinikk.

Hun sier videre at de ønsker beskjed per telefon hvis pasienter ikke kan møte på grunn av sykdom.

- Hvis vi ikke hører noe vil det bli sendt ut fraværsgebyr. Så det er viktig med beskjed til oss, legger hun til.

Syk? Da må du sende klage

Økonomidirektør ved Ahus, Kari Fjelldal, sier til Dinside at pasientene får gebyr for manglende oppmøte, enten på 702 kroner innen somatikk og røntgen, og kr 350 for manglende oppmøte innen psykiatri, hvis avbestillingen skjer seinere enn 24 timer før oppsatt tid.

- Det sendes faktura uansett årsak til at pasienten ikke møter, også kan man ved klage ettergi faktura fordi pasienten har blitt akutt syk, sier Fjelldal.

I slike tilfeller klager man den avdelingen på Ahus de har blitt behandlet på.

- Det kan nok dessverre i praksis på ettergivelse være noe forskjellig hvordan dette gjøres, men reglen er klar. Noen ettergir krav uten dokumentasjon på sykdom. Andre ber pasienten dokumentere at pasienten faktisk har vært syk, sier Fjelldal.

Syk før tannlegetime?

Hva med om du blir syk samme dagen som du har time hos tannlegen? Fagsjef i Den norske tannlegeforening, Øyvind Asmyhr, sier til Dinside at tannleger i utgangspunktet har rett til å kreve et visst honorar for pasienter som ikke møter til avtalt tid eller unngår å avbestille innen 24 timer, til en time pasienten selv har bestilt eller akseptert. Dette får gjerne pasientene beskjed om og det står også trykket på de fleste timekort som pasientene får, ifølge Tannlegeforeningen.

- Honoraret vil være en liten kompensasjon for at tannlegestolen blir stående tom når pasienter ikke møter, sier Asmyhr.

Generelt avhenger størrelsen på honoraret blant annet av hvor lang tid som er satt av, samt den aktuelle tannlegens bestemmelser.

Han påpeker at tannlegene ønsker å ha et godt forhold til sine pasienter, og det kan være mange grunner til at slike honorarer ikke kreves inn.

- De fleste tannleger vil være romslige hvis forfallet skyldes sykdom og man ringer noen timer før eller hvis timeavtalen er mandag morgen slik at dette ikke lar seg gjøre, sier han.

Også ved timer du har fått tilsendt og ikke aktivt bestilt selv, kan det stille seg annerledes.

- Mottar du en innkallelse fra din faste tannlege hvor du har en avtale om innkalling vil du ha plikt til å gi beskjed hvis du ikke kan møte - forutsatt at du har sett innkallelsen. Har du vært bortreist, eller du har andre grunner til at du ikke har fått eller sett innkallelsen, vil derimot et eventuelt betalingskrav stå svakere, sier fagsjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer