Avgiftene vi hater

I tillegg til moms på alle varer og tjenester, betaler vi avgifter på blant annet sjokolade og boliger.

Publisert
Sist oppdatert

Dokumentavgiften: Dokumentavgiften utgjør 2, 5 prosent av kjøpesummen når du kjøper en selveierbolig. Koster huset en million må du altså punge ut med 25.000 kroner. I 2002 ble det innbetalt dokumentavgift for til sammen tre milliarder kroner.

Arveavgiften: På arv eller gave til egne barn må det betales åtte prosent arveavgift på beløp mellom 25.000-550.000 kroner, og 20 prosent på det overskytende. Tilsvarende for arv eller gaver til andre er på henholdsvis 10 og 30 prosent.

Les mer om satsene for arveavgift

Alkoholavgift: Øl var i 2002 avgiftsbelagt med 15.55 kroner per liter, en liter vin avgiftsbelegges med 34.70 kroner mens spriten får et tillegg på 239 kroner. Til sammen fikk staten inn 4.8 milliarder

Sjokolade- og sukkervareavift 15.18 kroner per kilo sjokolade.

Bil- og bilbruk: Staten tjente 38.7 milliarder på bil og bilbruk i fjor.

Registreringsavgiften inngår i dette regnestykket. Denne koster fra 1.315 – 10.083 kroner for personbiler over 800 kilo avhengig av alder.

Engangsavgiften for en ny bil er avhengig av type bil, vekt, slagvolum og effekt. Ifølge DinSide Motor er det ikke uvanlig at halvparten av prisen på en vanlig familiebil går rett i lomma til staten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer