Avgiftene vi hater

Godteriavgift, engangsavgift og sukkeravgift. Bransjeorganisasjonene som omfattes av avgiftspålegg, sier reglene er rene fiskalavgifter og at de vrir konkurransen.

Publisert
Sist oppdatert

Ifølge NAF betaler norske bileiere 38,7 milliarder i avgifter for bil og bilbruk i 2002. Det samme året brukte staten 11,1 milliarder på drift og utbygging av veier.

- Det er forstemmende, sier Irene Lindstrøm, informasjonskonsulent i NAF til DinSide. – Bileierne betaler langt mer tilbake enn hva de får. Avgiftene er også usosiale: Årsavgiften er for eksempel lik uansett hvor mye du kjører, og mange har ikke råd til å kjøpe en ny og mer trafikksikker bil fordi engangsavgiften er så høy.

Ifølge en undersøkelse utført av Norsk Statistikk og norsk Petroleumsinstitutt, ønsker 27 prosent av befolkningen å redusere bensinavgiften. Dette i henhold til Dagsavisen.

Dokument- og sukkeravgift

Dokumentavgift på kjøp av bolig ble innført i 1975. Den gang utgjorde den 1,25 prosent av kjøpesummen. Nå er den oppe i 2,5 prosent. Kjøper du en bolig til to millioner må du ut med 50.000 kroner i dokumentavgift.

Vel tre milliarder årlig tjener staten årlig på denne avgiften. I henhold til Norsk Statistikk ønsker 33 prosent av befolkningen ønsker avgiften fjernet.

Men det er ikke bare bolig som koster, også alkohol er sterkt avgiftsbelagt. Ifølge Vin- og brennevinssimportørenes forening tok staten inn 4.8 milliarder kroner inn i alkolholavgifter i fjor. Mer kuriøst er det kanskje at også sjokolade er avgiftsbelagt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer