Avgiftene vi hater

Godteriavgift, engangsavgift og sukkeravgift. Bransjeorganisasjonene som omfattes av avgiftspålegg, sier reglene er rene fiskalavgifter og at de vrir konkurransen.

Publisert
Sist oppdatert
Enkelte avgifter er ikke populære.

Foto: Karoline Brubæk Foto: Karoline Brubæk
Enkelte avgifter er ikke populære.

Foto: Karoline Brubæk Foto: Karoline Brubæk Vis mer

Avgiftene vi hater

 1. Avgiftene vi hater


Ifølge NAF betaler norske bileiere 38,7 milliarder i avgifter for bil og bilbruk i 2002. Det samme året brukte staten 11,1 milliarder på drift og utbygging av veier.

- Det er forstemmende, sier Irene Lindstrøm, informasjonskonsulent i NAF til DinSide. – Bileierne betaler langt mer tilbake enn hva de får. Avgiftene er også usosiale: Årsavgiften er for eksempel lik uansett hvor mye du kjører, og mange har ikke råd til å kjøpe en ny og mer trafikksikker bil fordi engangsavgiften er så høy.

Ifølge en undersøkelse utført av Norsk Statistikk og norsk Petroleumsinstitutt, ønsker 27 prosent av befolkningen å redusere bensinavgiften. Dette i henhold til Dagsavisen.

Dokument- og sukkeravgift

Dokumentavgift på kjøp av bolig ble innført i 1975. Den gang utgjorde den 1,25 prosent av kjøpesummen. Nå er den oppe i 2,5 prosent. Kjøper du en bolig til to millioner må du ut med 50.000 kroner i dokumentavgift.

Vel tre milliarder årlig tjener staten årlig på denne avgiften. I henhold til Norsk Statistikk ønsker 33 prosent av befolkningen ønsker avgiften fjernet.

Men det er ikke bare bolig som koster, også alkohol er sterkt avgiftsbelagt. Ifølge Vin- og brennevinssimportørenes forening tok staten inn 4.8 milliarder kroner inn i alkolholavgifter i fjor. Mer kuriøst er det kanskje at også sjokolade er avgiftsbelagt.

- Du betaler 15.18 kroner i avgift per kilo sjokolade, sier informasjonssjef i Nidar, Ellen Behrens.

Avgiften ble innført i 1922. Det var den gang stor diskusjon på innføringen av avgiften, som kom fordi sjokolade ble ansett som ren luksus.

15.18 kroner per kilo av denne sjokoladens utsalgspris går til avgifter.

Foto: Kraftfoodsnordic.com Foto: Kraftfoodsnordic.com
15.18 kroner per kilo av denne sjokoladens utsalgspris går til avgifter.

Foto: Kraftfoodsnordic.com Foto: Kraftfoodsnordic.com Vis mer


- Sjokolade er i dag et alminnelig næringsmiddel, sier Behrens.

Både Freia og Nidar er motstandere av avgiften. Begge sjokoladefabrikantene mener avgiften er konkurransevridende.

- Det er ikke avgift på søte kjeks med 40 prosent sukker, mens det derimot er avgift på sukkerfri pastiller. Det er urimelig. Vi rammes av konkurranse fra utenlandske fabrikanter. Det handler også om arbeidsplasser. Bransjen vår representerer 2.000 arbeidsplasser, sier Irene Guldbrandsen, informasjonssjef i Freia. – Vi ønsker oss derfor visjonære politikere med forståelse for næringspolitikk.

Moms

Ifølge Forbrukerrådet er det to forskjellige avgifter på A- og E-vitaminer. A-vitaminer er iført kun 12 prosent moms, mens E-vitaminer er belagt med 24 prosent moms. Grunnen til differensieringen er at A-vitaminet kategoriseres som næringsmiddel, mens E-vitaminet defineres som medisin.

Finansdepartementet anslår at det i år vil komme inn 133,9 milliarder i moms.

- Moms er et effektivt system som er enkelt å administrere, sier informasjonsrågiver Tor Martin Bærum i Finansdepartementet.. – Moms er også statens største inntektskilde.
Gjennom momsreformen fra i fjor, skal det være enklere å fastsette moms, men det vil alltid være avgrensningsspørsmål. Og med hensyn til moms på næringsmidler er det opp til produsentene å registrere produktene. I tvilstilfeller kan fylkesskattesjefen ta en avgjørelse.

 • Her er avgiftene vi hater – se lista

  [Ugjyldig objekt (debatt)]


 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer