Avhengig av nesespray?

Nesespray er et godt middel for å holde luftveiene åpne og forebygge bakterie-infeksjoner. Men det bør ikke brukes for lenge.

Publisert
Sist oppdatert

Saken er skrevet for Lommelegen av lege Ann Cathrin Reichfeldt

I bihulesystemet til et friskt menneske produseres det hver dag ca to liter væske. Halvparten går med til å fukte inspirasjonsluften. Den andre literen svelger vi unna.

Når man er forkjølet, øker produksjonen, og væsken blir seigere og tykkere, og det blir vanskelig å puste gjennom nesen. I slike perioder bruker mange nesespray. Men hvorfor skal man ikke bruke nesespray over lang tid?

Hvorfor blir vi tette i nesen?Rennende nese kan skyldes mange ting. Både allergi, enkelte medikamenter og nesepolypper kan alle føre til tett og rennende nese. Den vanligste årsaken er imidlertid forkjølelse.

Snørr produseres i neseslimhinnen. Når bihulene fylles opp med tykk væske og svulmende slimhinner, tvinges man til å puste med munnen, og man kan få ubehag med tørr munn og sår hals. I tillegg irriterer snørret hosterefleksen når det renner nedover halsen. Dette merkes spesielt godt når man ligger.

Forkjølelse skyldes virus. Men når slimhinnene i nesen og bihulene blir skadet av virusangrepet, kan bakterier lettere slå seg ned der. Det kan føre til ørebetennelse og bihulebetennelse. Nesespray er derfor et viktig hjelpemiddel til å prøve å forebygge bakteriell infeksjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer