Avslører medisinske myter

De er visdomsperler som anskueliggjør kroppens mysterier og hjelper deg med å leve et sunt liv.

Hmm... Trenger jeg egentlig det glasset med vann? Foto: colourbox.com
Hmm... Trenger jeg egentlig det glasset med vann? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finnes en del utsagn som har blitt gjentatt så ofte at de går for å være kjennsgjerninger – selv om de ikke er det.

Legene Aaron Carroll og Rachel Vreeman har i The British Medical Journal publisert en liste over det de kaller "medisinske myter" – ting som både leger og pasienter tror på, men som ikke kan underbygges med vitenskapelige bevis.

Carroll og Vreeman, som begge er leger i Indianapolis, pløyde seg gjennom all tilgjengelig forskning på jakt etter bevis som kunne underbygge disse påstandene, men fant ingenting.

- Det som inspirerte oss til å gjøre dette var at vi visste at mange leger helt og fullt tror på disse påstandene, for så å videreføre dem til pasientene sine. De samme påstandene blir også ofte sitert i massemediene, sier de to.

Studien skal være en liten påminnelse om at alle (selv leger) kan misforstå litt.

Også leger kan bite på myter. Foto: colourbox.com
Også leger kan bite på myter. Foto: colourbox.com Vis mer


- Leger bør tenke gjennom om de har dypt forankrede forestillinger som egentlig ikke er basert på vitenskapelige bevis, legger de to forfatterne til.

Her er listen:

Alle må drikke minst åtte glass vann hver dag
Dette rådet stammer sannsynligvis fra det amerikanske ernæringsrådet, som i 1945 anmodet folk om å drikke minst 2,5 liter vann daglig. Det er imidlertid ikke vannmengden kroppen trenger daglig som er feilaktig, men at man nødvendigvis må drikke rent vann. Ifølge Vreeman er også vannet man får i seg gjennom mat og annen drikke i stor grad med på å dekke kroppens vannbehov.

Les mer: Du trenger ikke vann

Vi bruker bare 10 prosent av hjernen vår
Ifølge artikkelforfatterne oppstod denne myten så tidlig som i 1907, og den spredde seg via flere kilder som hevdet at alle har en evne til å forbedre seg selv, og utnytte sine skjulte talenter. Hjernens mange funksjoner er imidlertid i høy grad lokalisert, og ulike deler av hjernen utfører ulike oppgaver. Det har blitt gjort flere grundige undersøkelser, men man har aldri klart å finne de 90 prosentene av hjernen som ikke fungerer.

Les også: Bli smartere

Hår og negler fortsetter å vokse etter at vi dør
Denne myten har ifølge Vreeman oppstått på grunn av en optisk illusjon. Når kroppen tørker ut trekker huden seg tilbake, og det gjør at neglene ser ut til å ha vokst. Det samme skjer med håret, men dette er naturlig nok ikke like lett å se. For at negler og hår skal vokse trengs en kompleks gruppe av presist regulerte hormoner, noe som naturligvis ikke kan skje etter døden.

Les også: Neglene dine avslører deg

Lesing i svakt lys ødelegger synet
Generasjoner av foreldre har advart barna sine mot å lese i for lite lys, da det på en eller annen måte skal kunne ødelegge synet. Det er riktignok sant at lesning i svakt lys kan være en belastning for øyet – det blir vanskeligere å fokusere, blunkefrekvensen blir redusert og øynene blir dermed tørre – men ifølge forskerne er ikke effekten permanent.

Les også: 10 myter og fakta om øyet og synet

Barbering gjør at håret kommer tilbake raskere eller grovere
Dette er også en optisk illusjon: Når hår kommer tilbake igjen etter å ha blitt barbert, har det en skarp kant ytterst, som slites av etter hvert som håret vokser. I tillegg bleker solen håret med tiden, slik at det nye håret ser mørkere ut enn annen ny hårvekst - men det er det altså ikke.

Les også: Derfor barberer vi oss

Mobiltelefoner er farlige på sykehus
Tidlige britiske studier viste at mobiltelefoner bare forstyrret fire prosent av sykehusapparater, og bare innenfor en avstand på én meter. I en amerikansk studie fra 2005 fant man ut at forekomsten av klinisk betydningsfulle forstyrrelser bare var 1,2 prosent. Og tvert i mot avdekket nylig en fersk studie av narkoseleger at mobilbruk blant leger reduserte risikoen for medisinske feilbehandlinger som følge av forsinket kommunikasjon mellom sykehuspersonell.

Les også: iPod gjør legejobben lettere

Man blir søvnig av å spise kalkun
Vreeman og Carroll innrømmet at selv de trodde denne myten var sann. Tryptofan, som er et kjemisk stoff som finnes i kalkun, kan nemlig gjøre oss søvnige – men kalkun inneholder egentlig ikke så mye av det – faktisk inneholder mange andre typer kjøtt og proteinkilder like mye eller mer av dette stoffet. Den virkelige grunnen til at mange føler seg søvnige etter en stor julemiddag, er ganske mye enklere: Den store matmengden leder blodet fra hjernen til magen, som nødvendigvis må fordøye all maten man har presset i seg.

Les mer: Maten for deg som vil bli søvnig

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer