Avslører sleipe skattetriks

Kontroller gjennomført av Skatteetaten avslører at mange firmaeiere plasserer private kostnader i aksjeselskapets regnskap.

Illustrasjonsbilde: Windy Boats
Illustrasjonsbilde: Windy Boats Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- I de seks største sakene det siste året har vi til sammen avdekket uoppgitt inntekt på 110 millioner og uoppgitt formue på 106 millioner kroner, sier seksjonssjef Karin Busk i Skatteetaten, region Skatt øst.

Det etaten har avslørt, er at mange eiere av aksjeselskaper har valgt å legge boliger, hytter og båter i selskapet. I praksis benyttes imidlertid ikke eiendelene av selskapet, men av eieren som privatperson.

Privat vaktmester betalt av selskapet

Noen har valgt å regnskapsføre en leie som i praksis ligger langt under markedspris, mens andre ikke har brydd seg med å betale leie i det hele tatt.

På denne måten har firmaeierne kjøpt seg båter, hus, hytter og andre gjenstander for ubeskattede penger. I tillegg har slike kreative krumspring åpnet for unndragelse av formueskatt, eiendomsskatt og moms.

Skatt øst har også funnet flere eksempler på at feriereiser, vedlikeholdsarbeid på privat eiendom og vaktmestertjenester ligger gjemt i selskapenes regnskaper. Også slik praksis er åpenbar skatteunndragelse.

Les også: Ja til boligskatt!

Uvanlig hyggelige priser

I tillegg har kontrollene avdekket enda en metode for å tappe aksjeselskapene for verdier uten at aksjonær har skattet for beløpene. Denne metoden går ut på at det gjennomføres kjøp og salg mellom selskapet på den ene siden, og eierne, deres familie og nærstående på den andre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer