Avviser Finanstilsynets forslag til boliglånsforskrift

Norges Bank vil ikke stramme inn boliglånsforskriften, slik Finanstilsynet foreslo mandag, men vil stramme inn forskriften for forbrukslån.

BOLIGLÅN: Norges Bank ønsker ikke å følge Finanstilsynets forslag til endring av boliglånsforskriften. Foto: Eilin Lindvoll
BOLIGLÅN: Norges Bank ønsker ikke å følge Finanstilsynets forslag til endring av boliglånsforskriften. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert

Det skriver Dagens Næringsliv.

Finanstilsynet foreslo mandag at privatpersoner skal maksimalt kunne ha samlet gjeld tilsvarende 4,5 ganger årsinntekten, mot 5 ganger inntekten etter dagens boliglånsforskrift. Dette forslaget skal forhindre at husholdningenes gjeld blir uforsvarlig høy.

Som Dinside skrev tidligere denne uken, ville dette kunne bety betydelig lavere boliglån for boligkjøpere.

I tillegg ville Finanstilsynet stramme inn den såkalte fleksibilitetskvoten for boliglån, som er spillerommet bankene har for å avvike fra boliglånsforskriften, fra 10 til 5 prosent, 8 prosent i Oslo.

Disse endringene er ikke ønsket av Norges Bank.

«Norges Bank mener utviklingen ikke tilsier endringer i kravene til utlånspraksis for boliglån og forbrukslån nå. Imidlertid mener Norges Bank at det strengere kravet til egenkapital ved kjøp av sekundærbolig bør gjelde for hele landet og ikke bare i Oslo,» heter det i et brev fra Norges Bank til Finanstilsynet.

Derimot vil Norges Bank fjerne fleksibilitetskvoten for forbrukslån, som betyr at bankene ikke kan avvike fra kravene når de gir slike lån.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer