B-gjengen ruster opp til kamp

- Vil bort fra A-mennesketyranniet

- Hvorfor skal vi innrette livene våre etter en samfunnsrytme som ble til i bonde- og industrisamfunnet, når dagens innovasjonssamfunn ikke krever det, spør B-samfunnet.  Foto: Colourbox
- Hvorfor skal vi innrette livene våre etter en samfunnsrytme som ble til i bonde- og industrisamfunnet, når dagens innovasjonssamfunn ikke krever det, spør B-samfunnet. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er mørketid, og for enkelte hjelper det lite at klokka er skrudd en time tilbake. B-menneskene vil sove lengre hele året, og krever nå at myndighetene tar dem på alvor og tilrettelegger for et samfunn som gjør det mulig å leve, arbeide og sove når en selv ønsker det.

-Vi vil ta et oppgjør med 8-16-samfunnet og dets manglende respekt for B-menneskers døgnrytme, slår B-samfunnet fast på sin hjemmeside.

Involverer ministeren

Organisasjonen samler i disse dager inn underskrifter i kampen for å tilrettelegge for individuelle døgnrytmer.

- Hvis vi får inn mer enn 5.000 underskrifter lover vi i B-samfunnet å gjøre alt vi kan for å få dette løftet frem til arbeids- og inkluderingsministeren, og oppfordre til konkrete tiltak for å skape et likestilt samfunn mellom A- og B-mennesker.

Les også: - Tøft å være B-menneske nå

B-samfunnet hevder nemlig at menneskers døgnrytme er genetisk og arvelig betinget, og henviser til nyere forskning, blant annet fra en gruppe forskere fra Berlin som har konkludert med at ekstreme A-mennesker har en genfeil.

- Så mange som én av fire har en naturlig døgnrytme som ikke passer med 8-16-samfunnet, og er såkalte B-mennesker. Til sammenligning finnes det 10-15 prosent A-mennesker, mens resten av befolkningen er en blanding.

Les også: Fleksitid for B-mennesker

Det kan slite på forholdet dersom den ene er A-menneske og den andre B-menneske.               Foto: Colourbox
Det kan slite på forholdet dersom den ene er A-menneske og den andre B-menneske. Foto: Colourbox Vis mer

- Vi arbeider for en omvelting av A-mennesketyranniet og ønsker å etablere B-barnehager, B-skoler og B-sertifiserte arbeidsplasser som holder åpent i en B-periode fra kl. 10-20. Vår visjon er å endre strukturene i samfunnet så alle mennesker kan leve et liv som er individuelt tilpasset sine biologiske behov.

Den nærliggende B-dagen

Det første B-samfunnet ble startet i Danmark i 2006, og siden den gang har det blitt etablert søsterorganisasjoner i en rekke land. For litt over ett år siden tok pedagogen Anette Ræstad initiativ til opprettelse av det norske samfunnet. 13. november står hun i spissen for B-dagen, den aller første kampdagen for B-menneskers rettigheter i Norge.

Les også: 15 tips til god søvn

Hensikten med denne dagen er å sette B-menneskers rettigheter på dagsorden, og gi dem en pause fra et samfunn som er lagt opp på A-menneskenes premisser.

- B-dagen skal sette fokus på viktigheten av at folk følger sin biologiske døgnrytme, og ikke lar seg presse inn i en samfunnsrytme som ikke er tilpasset individuelle behov.

B-dagen arrangeres i samarbeid med IKEA, og det vil derfor være en rekke aktiviteter i soveromsavdelingene på alle IKEAs varehus i Norge.

- Bare på IKEAs varehus vil B-budskapene nå frem til om lag 30.000 mennesker i løpet av B-dagen. IKEA blir derfor en meget sentral arena for rekruttering av B-mennesker til det norske B-samfunnet, slår B-samfunnet fast.


Sjekk søvnkunnskapene dine her!


Kilde: B-samfunnet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer