B-mennesker er sterkere

Ny forskning viser at morgenfugler ikke utnytter muskelkraften sin like godt.

Hvis du er morratrøtt kan du i hvert fall trøste deg med at du blir sterkere og sterkere utover dagen. Foto: colourbox.com
Hvis du er morratrøtt kan du i hvert fall trøste deg med at du blir sterkere og sterkere utover dagen. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge forskning.no har man nå for første gang dokumentert store forskjeller på hjerneaktiviteten hos A- og B-mennesker. Forskere ved University of Alberta fant ulikheter mellom A- og B-mennesker både når det gjelder hvordan hjernebarken tar imot stimuli, hvordan ryggmargen sender signaler og maksimal muskelstyrke.

Deltakerne ble delt opp i to like store grupper, hvor den ene gruppen bestod av dem som sa at de følte seg mest våkne og produktive om morgenen (A-menneskene) og den andre gruppen inneholdt dem som hadde mest energi om kvelden (B-menneskene).

TEST: Hva kan du om søvn?

Etter å ha fylt ut et skjema om søvn, kosthold, trening og andre faktorer, ble deltakerne testet fire ganger i løpet av en dag.

B-mennesker blir mer mottakelige for stimuli utover dagen

Forskerne målte først hvor mye muskelkraft hver deltaker klarte å generere ved maksimal sammentrekning, og kjørte elektrisk stimuli i en nerve bak kneet, for å se på nervebanene som går gjennom ryggmargen. De brukte også magnetisk stimuli ved å holde en magnet over hjernebarken for å stimulere hjerneceller til å sende signaler til ulike muskler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer