B-mennesker får hjelp

Vil gi trøtte ungdommer hormon- og lysbehandling.

Mange mellom 13 og 25 år lider av forsinket søvnfasesyndrom. Nå får de hjelp.   Foto: colourbox.com
Mange mellom 13 og 25 år lider av forsinket søvnfasesyndrom. Nå får de hjelp. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå kan morgentrøtte ungdommer komme til å gå en lysere fremtid i møte, bokstavelig talt. Søvnforskere ved Universitetet i Bergen (UiB) vil nemlig finne ut om de kan stimulere ungdom som sliter med søvnproblemer med hormonet melatonin- og lys. Det skriver Dagens Medisin.

Les også: - Tøft å være B-menneske nå

– Vi vil gi forsøkspersoner melatonin før de legger seg, og bruke lys om morgenen for at de skal fungere bedre på dagtid, og for å få fremskyndet rytmen deres. Slik vil vi måle effekten av kjente hjelpetiltak. Håpet er å få til et bedre behandlingsopplegg på bakgrunn av studien, sier psykolog og stipendiat Ane B. Wilhelmsen ved Institutt for samfunnsmedisin ved UiB, ifølge nettavisen for universitetet i Bergen, På Høyden.

Kommer sent og sovner i timen

Mange mennsker mellom 13 og 25 år lider av forsinket søvnfasesyndrom, og sammen med fysiolog og stipendiat Ingvild Saxvig skal Wilhelmsen teste ut effekten av lysterapi og melatonin på ungdommer ved videregående skoler i Bergen.

Forsinket søvnfasesyndrom

Synes du det er en kamp å stå opp om morgenen? (Avsluttet)
Ja, det er helt forferdelig (87%) 730
Det går helt greit (11%) 91
Nei, jeg er en morgenfugl (2%) 18
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Ifølge Wilhelmsen kommer de av ungdommene som er rammet ofte for sent til skolen, og de kan også sovne i timen. Mange er sannsynligvis ikke klar over at de har en sykdom.

Les også: B-gjengen ruster opp til kamp

Ungdommene som skal testes vil bli delt inn i fire grupper, med 15 stykker i hver gruppe. De vil sove med elektroder festet til hodet, som skal måle hjerneaktivitet, øye- og muskelbevegelser. På den måten kan forskerne sammenligne objektive målinger av søvnmengde- og kvalitet. Undersøkelsen vil gå over en toårs periode, og hver deltaker skal være med i rundt fire måneder.

Må føre søvndagbok

Målingene vil imidlertid ikke bare skje om natten. På dagtid vil forskerne blant annet måle ungdommenes oppmerksomhet, intelligens, humør og personlighet.

– Vi vil kombinere lys og melatoninbruk mellom gruppene. Noen får melatonin, mens andre får placebopiller. De vil også utsettes for ulike typer lys. Forsøkspersonene må bruke solbriller noen ettermiddager for å utjevne forskjellen mellom lysforholdene i vinter- og sommerhalvåret, sier Wilhelmsen.

Les også: Unaturlige A-mennesker

I tillegg vil forskerne benytte kvalitative studier for å få innblikk i hvordan det er å leve med syndromet, noe som ikke er gjort tidligere. Elevene må fylle ut en søvndagbok før de starter forsøket.

Det finnes i dag ingen retningslinjer for behandling av forsinket søvnfase, og det er første gang det vil bli utført kontrollert forskning på effekten av en slik type behandling.

Kilde: Dagens Medisin

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer