B-mennesker får hjelp

Vil gi trøtte ungdommer hormon- og lysbehandling.

Mange mellom 13 og 25 år lider av forsinket søvnfasesyndrom. Nå får de hjelp.   Foto: colourbox.com
Mange mellom 13 og 25 år lider av forsinket søvnfasesyndrom. Nå får de hjelp. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå kan morgentrøtte ungdommer komme til å gå en lysere fremtid i møte, bokstavelig talt. Søvnforskere ved Universitetet i Bergen (UiB) vil nemlig finne ut om de kan stimulere ungdom som sliter med søvnproblemer med hormonet melatonin- og lys. Det skriver Dagens Medisin.

Les også: - Tøft å være B-menneske nå

– Vi vil gi forsøkspersoner melatonin før de legger seg, og bruke lys om morgenen for at de skal fungere bedre på dagtid, og for å få fremskyndet rytmen deres. Slik vil vi måle effekten av kjente hjelpetiltak. Håpet er å få til et bedre behandlingsopplegg på bakgrunn av studien, sier psykolog og stipendiat Ane B. Wilhelmsen ved Institutt for samfunnsmedisin ved UiB, ifølge nettavisen for universitetet i Bergen, På Høyden.

Kommer sent og sovner i timen

Mange mennsker mellom 13 og 25 år lider av forsinket søvnfasesyndrom, og sammen med fysiolog og stipendiat Ingvild Saxvig skal Wilhelmsen teste ut effekten av lysterapi og melatonin på ungdommer ved videregående skoler i Bergen.

Ifølge Wilhelmsen kommer de av ungdommene som er rammet ofte for sent til skolen, og de kan også sovne i timen. Mange er sannsynligvis ikke klar over at de har en sykdom.Les også: B-gjengen ruster opp til kamp

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer