Babyer får for mye mat

WHO mener feil anbefalinger fører til at mange mødre gir barna sine for mye mat, og lager en tidsinnstilt helsebombe.

Publisert
Sist oppdatert

Dagens anbefalinger om hvor raskt babyer bør vokse er feil og i stor grad basert på barn som får morsmelkerstatning, advarer WHOs eksperter.

Det fører til at barn som ammes på vanlig måte ofte blir vurdert til å vokse for dårlig, mens de egentlig er helt friske.

Resultatet blir at mødre blir rådet til å gi babyen ekstra morsmelkerstatning, eller kutte ut ammingen helt, og dermed sørge for at babyen går glipp av fordelene ved å bli ammet.

Forskere fra WHO har funnet ut at anbefalt vekt for to- og treåringer er 15 til 20 prosent for høy.

Og en frisk ettåring skal ifølge skjemaene veie mellom 10,2 og 13 kilo, mens den riktige vekten ifølge ekspertene er 9,5 til 11,7 kilo.

I løpet av 2005 skal WHO utgi nye anbefalinger basert på babyer som har fått brystmelk, basert på en seks år lang studie av hvordan 8000 barn i hele verden vokste.

- Problemet med anbefalingene er at babyer som blir ammet ser ut til å vokse for lite allerede etter to-tre måneder, sier ernæringsekspert og koordinator av WHO-studien, Mercedes de Onis ifølge den engelske avisen Daily Mail.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.