Bading og båtliv

Det klare utgangspunktet er at det er fri ferdsel på sjøen.

Publisert
Sist oppdatert

Ferdsel er tillatt så langt inn som sjøen dekker stranden, også i området mellom marbakken (dvs. der det blir brådypt) og stranden, hvor sjøbunnen er undergitt eiendomsrett.

Grensen for eiendomsretten til sjøgrunnen går vanligvis ved marbakken der denne kan påvises, og ellers ved 2 meters dyp.

Andre lover kan likevel begrense hva du kan gjøre på sjøen, det er for eksempel begrenset fart ved passering av badende og forbud mot ferdsel innenfor oppmerkede badeområder.

Husk også at det er forbudt å bruke vannscooter. Grunnen er støyplagen, og risikoen for ulykker i nærheten av badestrender.

Også til sjøs er ferdselsretten begrenset av at du plikter å opptre hensynsfullt og varsomt, for ikke å volde skade eller ulempe for andre.

Hvor kan du ankre?

Beklager, heller ikke ved ferdsel på sjøen er det tillatt å legge til utilbørlig nær bebyggelse. Men dette gjelder for opphold innenfor marbakken (dvs. det området der det blir brådypt, og som er underlagt privat eiendomsrett)

Resultatet er at du ved overnatting i båt ikke bør legge til nærmere enn 150 meter fra bebodd hus eller hytte. I skjærgårdsparker og andre områder som er særskilt tilrettelagt for friluftsliv vil det ofte være anlagt båtplasser slik at kravet om avstand ikke vil gjelde.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer