Baksmell? Gjør dette

Slik får du råd til restskatten.

BETALT FOR LITE SKATT: I disse dager er mange opptatt av når skattepengene kommer inn på konto, men det er også en god del nordmenn som må betale restskatt. De bør legge en plan, mener forbrukerøkonom. Foto: Per Ervland.
BETALT FOR LITE SKATT: I disse dager er mange opptatt av når skattepengene kommer inn på konto, men det er også en god del nordmenn som må betale restskatt. De bør legge en plan, mener forbrukerøkonom. Foto: Per Ervland. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nå har mange fått penger igjen på skatten inn på konto. Samtidig viser foreløpige beregninger fra Skatteetaten at rundt 800.000 nordmenn har betalt for lite skatt, og at de dermed får restskatt.

Gjennomsnittlig restskatt er på hele 18.300 kroner.

- Å betale restskatt kan være en skikkelig nedtur, men heldigvis finnes det gode råd for at det skal svi minst mulig i lommeboka. Mye restskatt blir fort en stor belastning på privatøkonomien, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Frister og forsinkelsesrenter

For å unngå forsinkelsesrenter, er det lurt å betale i tide, ifølge Gundersen.

Er baksmellen større enn tusen kroner, deles beløpet i to like store innbetalinger. De som får skatteoppgjøret i juni, har frist for første betaling 20. august og eventuelt andre betaling 24. september.

De som får skatteoppgjøret etter sommeren, har tre ukers betalingsfrist på første betaling og åtte ukers frist på den andre betalingen.

- Bruk egne penger

Først og fremst er det smart å lage seg en plan for betaling av restskatten. Når du vet når og hvor mye du skal betale, kan du lettere planlegge hvordan du skal fremskaffe pengene, både med oppsparte midler, kutt i utgiftene og gjennom ekstra inntekter.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1. Foto: Eskild Fors.
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1. Foto: Eskild Fors. Vis mer

- Bruk for all del av egne penger, ikke lånte. Du risikerer å skaffe deg nye og større problemer i fremtiden om du tar opp dyrt lån i stedet for å kutte i forbruk og utgifter, advarer Gundersen.

Feriepengene, som utbetales omtrent samtidig med skatteoppgjøret, kan være lure å bruke på restskattbetalingen, selv om du hadde andre planer for disse pengene. Det er nemlig mye bedre å unngå forsinkelsesrenter, eller i verste fall inkasso.

For å tjene noen ekstra kroner, kan du jobbe overtid eller ta enda en jobb, eller selge ting du ikke trenger, foreslår forbrukerøkonomen.

Tenk ett år fram

Når du har fått baksmell én gang, vil du sannsynligvis unngå det neste gang.

Ifølge Skatteetaten er den vanligste grunnen til at du får restskatt at de endelige tallene for inntekt og fradrag ble annerledes enn det som lå til grunn for skattekortet ditt.

- Derfor bør du alltid sjekke om skattekortet ditt er riktig i forhold til de inntektene og fradragene du vil ha i 2019, sier Gundersen.

Det kan også lønne seg å bygge en økonomisk buffer til å takle uforutsette utgifter, som en skattesmell. Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Danske Bank viser til en undersøkelse de har gjennomført hvor 40 prosent svarer at de har kommet i en situasjon der noe de ikke har planlagt har skjedd og endret privatøkonomien deres vesentlig.

Samtidig svarer 24 prosent «nei» på spørsmålet om de har en plan for å takle disse uforutsette utgiftene, ifølge Tvetenstrand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer