Bakteriene som holder deg frisk

Meieriprodukter og kosttilskudd med vennlige bakterier, eller probiotika, blir stadig mer populært. Men hvorfor skal du spise det?

Publisert
Sist oppdatert

Ordet probiotika kommer fra gresk, og betyr ”for livet”. Probiotiske bakterier er levende mikroorganismer som kan ha en god effekt på helsen. Det er ikke mange år siden helsefordelene ved å ta probiotika ble oppdaget, og fremdeles er forskningen i startgropen, men vi vet allerede noe om hvordan det virker.

Blant annet vet vi at tilskudd av probiotika forkorter tiden det tar å normalisere tarmfloraen etter en antibiotikakur, og at gravide kan redusere risikoen for at barnet de bærer på får atopisk eksem hvis de tar det. Det finnes også studier som tyder på at barn og eldre får styrket immunforsvar hvis de spiser probiotiske matvarer eller tar kosttilskudd med probiotika.

I fjor doblet Tine salget av Biola, som er beriket med disse gode bakteriene, og markedet for kosttilskudd med probiotika blir stadig større i helsekostbutikkene.

Norsk forskningEffektene av probiotika på helsen blir også undersøkt i Norge, og Tine står bak flere av studiene.

 

  • En studie undersøker om det går an å erstatte fordøyelsesregulerende medisinering på eldrehjem med Biola, noe som tidligere ukontrollerte studier tyder på.
 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer