Bakterienes hevn

Overforbruk av antibiotika kan føre til at vanlige infeksjoner blir til dødelige sykdommer. -Om fem år kan barn i den vestlige verden dø av lungebetennelse, mener en ekspert.

Publisert
Sist oppdatert

Antibiotika har i mange år vært medisinens hvite ridder til hest. Forkjølelser og hudinfeksjoner har vært liten motstand for den fantastiske medisinen som brukes over hele verden i et utall forskjellige varianter.

Men nå har stadig flere bakterier lært seg hvordan de skal overleve behandling med antibiotika.

Antibiotika-resistente bakterier angriper kroppen som andre bakterier, men klarer å klore seg fast i kroppen selv når de blir angrepet av antibiotika. For mennesker med dårlig utviklet immunforsvar kan dette få alvorlige følger. Og noen ganger ende med døden.

Bekymret for fremtiden- Jeg er veldig bekymret for hvordan dette vil utvikle seg i fremtiden, sier overlege Dag Berild ved Aker Universitetssykehus til Mozon.

- Foreløpig har vi situasjonen noenlunde under kontroll i Norge, men i USA dør 30.000 mennesker hvert år på grunn av infeksjoner fra resistente bakterier. Noen steder finnes det rett og slett ikke flere effektive legemidler som kan ta knekken på bakteriene, forteller Berild.

Enormt forbrukPenicillin var den første formen for antibiotika som ble utviklet tidlig i forrige århundre. Penicillinet ble snart kjent som en supermedisin som nærmest kunne utrydde sykdommer som før tok mange menneskeliv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer