Bakterier mot eksem

Barn med mødre som tok probiotika under svangerskapet har 40 prosent lavere risiko for å utvikle atopisk eksem, viser en ny finsk undersøkelse.

Publisert
Sist oppdatert

En finsk undersøkelse viser nå at probiotika kan være effektivt for å forebygge eksem hos barn. Undersøkelsen som ble presentert på fredag viser at barn som får probiotika under svangerskapet har 40 prosent lavere risiko for å utvikle atopisk eksem.

Den finske undersøkelsen ble presentert i siste utgave av tidsskriftet The Lancet. Konklusjonen er at probiotika har en tydelig effekt i forebyggingen av atopisk eksem hos barn. -En tidlig stimulering av immunforsvaret med probiotika har en klar effekt, spesielt for barn med høy risiko for å utvikle atopisk eksem, sier forskningsleder Marko Kalliomaki ved Turku University Central Hospital.

Rundt 15 prosent av alle norske barn utvikler atopisk eksem. Hudplagene henger også ofte sammen med andre atopiske plager som astma og allergi.

Det er tidligere kjent at probiotika har en positiv effekt mot et stort antall helseproblemer som kreft, fordøyelsesproblemer, laktoseintoleranse og høyt kolestrol. Probiotika er en levende mikroorganisme med varianten Lactobacillus rhamnosus LGG som den mest vanlige i kosttilskudd i Norge. Produktet kan kjøpes i vanlige helsekostforretninger og finnes også i gjærede meieriprodukter som Biola og Yoghurt.

Det anbefales allikevel ikke at foreldre ukritisk går til storinnkjøp av de snille bakteriene. Selv om det ennå ikke er påvist noen nevneverdige bieffekter er det fortsatt mye forskning som gjenstår om probiotikaens egenskaper. Det anbefales at alle store endringer i barns kosthold først avklares med lege eller helsestasjon.

Mozon 02.06.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer