Rettigheter

Band avlyste - festival må dekke kundens dagspass

Da Blink-182 avlyste spillejobben sin, ville festivalen Tons of Rock ikke dekke dagspassene til den skuffede kunden. Nå har Oslo tingrett slått fast at de må det.

AVLYSTE: California-bandet Blink-182 kom likevel ikke til festivalen Tons of Rock i 2017, her fra en konsert i USA. Da ville kunden ha tilbake pengene for dagspass han hadde kjøpt for å overvære bandet sitt - noe retten gir han medhold i at han skal ha. Foto: NTB Scanpix
AVLYSTE: California-bandet Blink-182 kom likevel ikke til festivalen Tons of Rock i 2017, her fra en konsert i USA. Da ville kunden ha tilbake pengene for dagspass han hadde kjøpt for å overvære bandet sitt - noe retten gir han medhold i at han skal ha. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Da det i november 2016 ble annonsert at Blink-182 skulle spille på festivalen Tons of Rock i Halden sommeren 2017, og for første gang i Norge, kjøpte en nordmann to dagspass for å overvære konserten med California-bandet sammen med broren sin.

I mai 2017 kom derimot beskjeden om at bandet hadde avlyst alle konserter i Skandinavia.

Nordmannen ba om pengene tilbake for billettene, som ikke lenger var interessante for ham, noe Tons of Rock ikke ville gi ham. Etter å ha klagd til Forbrukerklageutvalget (FKU) kunne utvalget derimot slå fast at han skulle ha pengene tilbake - men uten at festivalarrangøren ville gi etter.

De tok saken videre til retten, og 7. november i år avla Oslo tingrett dom i saken.

- Overrasket over dommen

Spørsmålet som Oslo tingrett nå har tatt stilling til, er retten til å heve kjøp av dagsbilletter til en festival der det er blitt endringer i programmet.

Tone Østerdal, daglig leder i Norske Konsertarrangører. Foto: Camilla Engum Paulsen
Tone Østerdal, daglig leder i Norske Konsertarrangører. Foto: Camilla Engum Paulsen Vis mer

I dommen sier retten seg enig i Forbrukerklageutvalgets konklusjon - altså må Tons of Rock dekke prisen for dagspassene, og forbrukerens saksomkostninger.

- Vi er forundret og overrasket over dommen, og det er slutninger her som vi er sterkt uenige i. Men vi tar selvsagt dommen til etterretning, sier daglig leder i Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal, som også uttaler seg på vegne av festivalen Tons of Rock.

- Skal generelt sett mye til

Fungerende leder av Forbrukerdialog i Forbrukerrådet, Thomas Iversen, er fornøyd med dommen, og syns det er bra at retten ser på det på som avtalebrudd når den du kom for å se, ikke kommer likevel.

Hvor stor betydning dommen kan få for forbrukere som opplever noe liknende ved kjøp av billetter til konsert eller festival, vil ifølge Iversen avhenge av hvert enkelt tilfelle.

Thomas Iversen, fungerende leder av Forbrukerdialog i Forbrukerrådet. Foto: Njerve/Forbrukerrådet
Thomas Iversen, fungerende leder av Forbrukerdialog i Forbrukerrådet. Foto: Njerve/Forbrukerrådet Vis mer

- Det skal generelt sett mye til før du kan få pengene tilbake. Denne saken er avgjort på ganske konkret grunnlag. Forbrukerrådet mener ikke at alle utskiftninger av artister gjør at kundene får pengene sine tilbake. Store utskiftninger, eller store artister som ikke kommer, bør likevel kunne gi deg krav på pengene tilbake.

Om Norske Konsertarrangører vil anke dommen, er foreløpig uklart.

- Tons of Rock og Norske Konsertarrangører skal ha et møte med våre advokater på fredag, hvor vi blant annet skal konkludere i det spørsmålet. Men det er klart at det at saken er ført for retten som en småkravsprosess gir begrensede ankemuligheter, sier Østerdal.

Bedre kommunikasjon rundt billettsalg

I dommen slår Oslo tingrett fast at teksten «Kjøpt billett refunderes ikke» kun gjelder forholdet mellom Ticketmaster, som fungerer som distributør av billettene, og forbrukeren.

Derimot mener de ansvarsfraskrivelsen ikke gjelder mellom kunden og festivalen, som kunden har krevd pengene tilbake fra - en slutning Norske Konsertarrangører ikke er enig i.

- Dere har tidligere uttalt at dere frykter hva det opprinnelige vedtaket i FKU kan få å si for fremtidige festivaler. Hva tenker dere om dette nå?

- For oss i Norske Konsertarrangører blir det viktigste nå å følge opp dette overfor våre medlemmer, sier Østerdal.

Hun tror festivalene må endre sin praksis knyttet til kommunikasjonen rundt billettsalg dersom de skal unngå lignende saker i fremtiden.

- Vi vil ta initiativ til å utarbeide retningslinjer for refusjon ved programendringer, samt standardtekster som kan tas inn på festivalenes hjemmesider og i annet markedsføringsmateriale, sier Østerdal.

Ifølge Thomas Iversen i Forbrukerrådet har de hittil i år har fått 401 spørsmål om kultur og underholdningsarrangement, som er omtrent på nivå med i fjor.

En mangel når bandet ikke kommer?

I dommen fra Oslo tingrett kommer det også frem at festivalarrangør Tons of Rock mener det ikke forelå noen mangel ved festivalen, siden Turboneger ga festivaldeltagerne «en fullgod konsertdag som erstatter for Blink-182». De viser dessuten til at forfall fra enkelte band gjør slike ad hoc-løsninger nødvendige og at dette er vanlig praksis.

Retten mener derimot at bytte av band fra Blink-182 til Turboneger utgjør en mangel, noe de definerer som forskjellen mellom de berettigede forventninger en kjøper har til den leveranse han kjøper og det han får levert.

De understreker at de ikke har grunn til å tvile på at kjøperen av dagspassene kjøpte disse utelukkende på grunn av Blink-182s opplyste opptreden. Samtidig påpeker de at siden varen her er en «sanseopplevelse» bør den enkeltes kjøpers opplevelse av «produktet» legges større vekt. Dermed bør det ikke være opp til de som arrangerer festivalen eller konserten å avgjøre om erstatningsbandet kan anses likeverdig som det opprinnnelige bandet.

- Er dere enige i avgjørelsen til tingretten om at det forelå en mangel da bandet som var markedsført, ikke dukket opp, og ble erstattet av et annet, norsk band?

- Ja, men dommen understreker at det for akkurat denne forbrukeren hadde avgjørende betydning at Blink-182 ble byttet ut med Turboneger, sier Iversen i Forbrukerrådet, og poengterer at retten er tilbakeholden med å vurdere disse bandene opp mot hverandre.

- Vi mener på samme måte som domstolen at Turboneger har opptrådt i Norge mange ganger før, mens dette arrangementet ville utgjort Blink-182 sitt første norgesbesøk. Uansett at er det viktig at retten tar utgangspunkt i forbrukerens subjektive ønske, og ikke at man på generelt grunnlag måler Turboneger opp mot Blink-182. Det er et forbrukervennlig ståsted, uttaler han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer