Nye bankkonsept

Bank gir automatisk rentekutt: - Spennende

Det kommer stadig nye banker for smalere kundegrupper på markedet, og én av disse sjekker boligverdien hver måned og justerer renta deretter.

UNIKT: Bulder Bank er et nytt konsept fra Sparebanken Vest som er app-basert og gir kundene automatisk rentekutt når belåningsgraden deres synker. Foto: Bulder bank
UNIKT: Bulder Bank er et nytt konsept fra Sparebanken Vest som er app-basert og gir kundene automatisk rentekutt når belåningsgraden deres synker. Foto: Bulder bank Vis mer
Publisert

Etter hvert som du betaler ned boliglånet ditt, får du lavere belåningsgrad. Det samme skjer hvis boligen din øker i verdi etter at du har kjøpt den.

Økt boligverdi og lavere belåningsgrad er blant de beste argumentene for å få lavere rente, men i de aller fleste tilfeller må du selv bestille ny verdivurdering, gjerne fra flere meglere, og deretter kontakte banken, sende dem e-takst og be om lavere rente.

Nå har det imidlertid kommet en nyhet på bankmarkedet som reklamerer med at de gjør denne jobben for deg, hver måned: Bulder Bank er et nytt konsept fra Sparebanken Vest, lansert som kun en bank-app.

Kutter renta automatisk

Målet deres er å utfordre de andre bankene på pris, og at forbrukerne alltid skal finne dem blant bankene med lavest rente på finansportalen.no, hvor Bulder bank for øvrig ikke er oppført ennå.

Boliglånene til Bulder bank er gebyrfritt og gir automatisk rentekutt.

Når verdien på boligen din går opp, eller du betaler ned på lånet, synker belåningsgraden din. Da går renten ned av seg selv. Hva om boligen din synker i verdi? Da skjer ingenting. Automatisk rentekutt skjer bare når det er til din fordel, skriver banken på nettsiden sin.

De sjekker alle sine lånekunder én gang per måned, altså boligverdi og belåningsgrad, og justerer ned renten hvis de kommer innenfor neste trinn på rentestigen.

RENTESTIGE: Bulder Bank opererer med boliglån innenfor mellom 75 og 50 prosent, og justerer ned renta etter hvert som kundens belåningsgrad går nedover. Foto: skjermdump.
RENTESTIGE: Bulder Bank opererer med boliglån innenfor mellom 75 og 50 prosent, og justerer ned renta etter hvert som kundens belåningsgrad går nedover. Foto: skjermdump. Vis mer

- Denne automatiske justeringen av rentenivå, er spennende. Mange forbrukere har kanskje tenkt at det er standard i alle bankene, men det er det ikke. Det forventes at kundene tar kontakt, men her skal det skje av seg selv, sier Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, til Dinside.no.

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet. Foto: John Trygve Tollefsen.
Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet. Foto: John Trygve Tollefsen. Vis mer

Slik verdivurderer banken

Verdivurderingene i Bulder Bank gjøres i samarbeid med Eiendomsverdi, som bygger verdivurderingene på statistisk analyse. Analysen tar hensyn til en lang rekke faktorer, for eksempel boliger som er omsatt i nærheten, størrelse, byggeår, og mye mer.

Disse analysene er de samme mange banker legger til grunn i sin manuelle lånebehandling, så dette er en velkjent metode innad i bransjen.

Men, hva om du har pusset opp og får vite at boligverdien har økt som følge av dette, noe som ikke nødvendigvis fanges opp av faktorene Eiendomsverdi bruker til sine verdiberegninger?

- Da kan kunden innhente verdivurdering og e-takst fra en megler, og e-takstens referansenummer kan oppgis i lånesøknaden eller til oss etterpå, for å få justert verdien på boligen, svarer direktør Torvald Kvamme i Bulder Bank overfor Dinside.no.

DNB: - Heier på konkurranse

Hva tenker så DNB, Norges største bank, om de nye konseptene som til stadighet dukker opp hos konkurrentene?

- Vi heier på konkurranse og synes det er bra at flere banker innoverer, sier kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø til Dinside.no.

Han forteller videre at norske bankkunder har over hundre banker å velge mellom, og selv om selve boliglånet kan se likt ut fra bank til bank, er det også variasjon i tilbudet fra de ulike bankene.

DNB har tro på sitt konsept, som innebærer gode digitale løsninger, tilstedeværelse der folk bor, god service og rådgivning når du trenger det, ifølge Dalsbø.

- Sjekk markedet og vilkårene, uansett

Selv om det automatiske rentekuttet til banken er unikt i markedet, i alle fall foreløpig, er det på ingen måte nytt at større banker kommer med nye underkonsepter til en snevrere kundegruppe.

- Dette har vi sett i flere år allerede, bare se til forbrukslånsbankene, sier Jensen i Forbrukerrådet.

Både Bulder Bank, Nybygger.no og Sbanken er videre eksempler på gebyrfire, nettbaserte banker, altså banker uten fysiske filial kundene kan besøke. Dette siste trenger ikke å være en ulempe, ifølge Jensen, siden de fleste forbrukere ikke bruker filialene lenger.

- Om de nettbaserte, gebyrfrie bankene blir fantastiske for kundene, er avhengig av vilkårene. I utgangspunktet gjelder det samme for disse bankene som for de andre bankene: Forbrukerne må vurdere priser og vilkår ut fra sin egen situasjon, understreker Jensen.

Derfor bør du alltid ta en titt på boliglånstilbudene for deg via Finansportalen.no.

Hvorvidt disse nye bankkonseptene skaper økt priskonkurranse, beror på prisene de tilbyr , om kundene opplever vilkårene som gode og at det er enkelt å bytte leverandør, legger fagdirektøren til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer