Banken din er ikke slem

Men den tvinges til ytterligere renteøkninger.

Bankene har allerede måttet sette opp renta. Det lover godt for dagens rentemøte. Foto: colourbox.com
Bankene har allerede måttet sette opp renta. Det lover godt for dagens rentemøte. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De setter ikke opp renta for å mele sin egen kake.Bjørn Roger Wilhelmsen, First Securities


Ingen av oss kan dessverre gå til Norges Bank og låne penger. Vi må låne pengene våre hos de private bankene, og akkurat nå er sannsynligvis banken din i en skvis.

I går skrev vi at ytterligere fire banker nå setter opp renta. To dager før rentemøtet til Norges bank setter altså bankene opp renta på eget initiativ. Hvorfor venter de ikke til rentebeslutningen i Norges Bank?

- For det første er renta i pengemarkedet høy. Tre måneders NIBOR ligger på nesten syv prosent. Dette er en langt høyere avstand ned til styringsrenta til Norges Bank enn det som er normalt, forklarer Bjørn Roger Wilhelmsen i First Securities.

Men det stopper ikke der. Hør bare videre:

- I tillegg må bankene betale en rente som er langt over pengemarkedsrentene igjen for å kunne hente inn penger til sine kunder. Normalt er dette NIBOR pluss et lite påslag, men nå er dette påslaget ganske stort, over 100 basispunkter, som betyr at bankenes innlånskostnader er rundt åtte prosent. Da har bankene et problem når de skal låne ut penger igjen til litt over syv prosent, sier Wilhelmsen.

Igjen er det altså pengemarkedsrentene som har skylda. Pengemarkedsrentene er avgjørende for hva bankene må betale for pengene de låner av hverandre, og nå er den unormalt høy.

Slik kommer du deg gjennom finanskrisen

Banken din er ikke slem

Akkurat nå betaler altså bankene mer for pengene der ute enn deg og meg. Nesten én prosent mer. Heldigvis finansierer bankene seg på andre måter også.

Bjørn Roger Wilhelmsen er makroøkonom i First Securities. Foto: First Securities
Bjørn Roger Wilhelmsen er makroøkonom i First Securities. Foto: First Securities Vis mer


- Ja, nå er det den marginale innlånskostnaden vi snakker om. Bankene finansierer seg også på innskudd og eksisterende avtaler og lån med langt lavere kostnader. Den gjennomsnittlige finansieringskostnaden til bankene er ikke like høy. Men jo lenger de høye innlånskostnadene vedvarer, jo større er sjansen for at vi vil se ytterligere renteøkninger, forklarer Wilhelmsen.

Banken din må selvsagt tjene penger for å drifte banken og lønne og beholde sine ansatte. Derfor kan det hende banken din planlegger en renteøkning akkurat nå.

- Bankene er tvunget til å øke sine innlånsrenter. De setter ikke opp renta for å mele sin egen kake og prøve å skvise oss stakkars husholdninger med boliglån. Det er viktig å huske på det, sier Wilhelmsen.

Disse kan du skylde på

Norges Bank kan redde deg

Planen i forrige Pengepolitisk rapport var å holde renta uendret i morgen. First Securities tror Norges Bank vil holde seg til planen.

- Usikkerheten var jo om Norges Bank vil øke renta i oktober. Inflasjonen har steget raskere enn det Norges Bank har regnet med. Isolert sett er dette et argument for at de skal øke renta i oktober og kanskje også videre etter det.

Men Wilhelmsen understreker at markedet nå allerede gjør en del av jobben. De økte utlånsrentene har gitt Norges Bank mindre grunn til å øke styringsrenta.

- Utlånsrentene har økt en del og kan forventes å øke videre, og dette gir Norges Bank mindre grunn til å øke styringsrenta.

Det er også en risiko for at den økonomiske veksten i Norge vil være svakere enn det Norges Bank har lagt til grunn. Vi merker effekten av en svakere internasjonal økonomi. Dette er også et argument for at Norges Bank ikke vil øke renta ytterligere.

- Vi tror at Norges Bank vil la renta være uendret både i morgen, men også i oktober og ut resten av året, sier Wilhelmsen.

Følg rentemøtet kl 14.00 på DinSide.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer