- Bankene bør øke prisene

Norges Bank synes fortsatt det er for ille at bankene ikke tar mer betalt av kundene.

Norges Bank ønsker at det skal bli dyrere for kundene å bruke banktjenester. Foto: Katrine Lunke
Norges Bank ønsker at det skal bli dyrere for kundene å bruke banktjenester. Foto: Katrine Lunke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er sjelden populært å øke prisene på varer og tjenester. Det vet også Norges Bank. Men sentralbanken er ikke ute etter å vinne noen popularitetskonkurranse.

Nok en gang oppfordrer sentralbanken til å la kundene, altså du og jeg, betale mer for de forskjellige banktjenestene. Først og fremst mener Norges Bank det bør bli dyrere å ta ut penger i minibanker, samt å betale regninger.

- Bankene har valgt å gå med underskudd på betalingsfeltet, og det er særlig kontanttjenester de taper penger på, sier Knut Sandal i Norges Bank.

Sandal er direktør i avdelingen for betalingssystemer, og har lenge vært bekymret for utviklingen med nær sagt gebyrfrie banker.

Færre minibanker?

For at bankene ikke skal tape penger, forklarer Sandal at de har to valg:

Knut Sandal, direktør i avdelingen for betalingssystemer i Norges Bank
Knut Sandal, direktør i avdelingen for betalingssystemer i Norges Bank Vis mer


- Om bankene skal gå i balanse, må de enten øke prisene eller drive mer effektivt slik at de får ned kostnadene. Bankene driver jo forretning, og går de i underskudd på ett område, må de gå i ekstra overskudd på et annet, sier Sandal til DinSide.

Bankene har store kostnader forbundet med å håndtere kontanter, blant annet transport, oppbevaring og sikkerhet. Norges Bank frykter at bankene vil prøve å spare penger ved å redusere tilgangen til kontanter.

Ved for eksempel å redusere antall minibanker vil bankene kunne spare betydelige summer. Allerede nå kan Norges Bank rapportere om at det enkelte steder i landet, blant annet i Nord-Norge, har vært problemer med å få tilgang til kontanter.

- Det er viktig at bankene velger å prise kontanter fremfor å redusere tilgjengeligheten.

Ikke første gang

Det er nesten blitt en tradisjon at Norges Bank oppfordrer bankene til å øke prisene på produktene og tjenestene sine. Men bankene fortsetter å ignorere oppfordringene.

- Vi har jo sagt dette i flere år, men sett lite indisier på at bankene følger vår oppfordring, sier Sandal, som forstår at bankene ikke ønsker å ta den upopulære beslutningen.

- Det er jo en belastning å være den første banken som øker prisene kraftig, så foreløpig virker det som bankene fortsetter den strategien de har hatt de siste årene.

LES OGSÅ: Bytt bank og spar penger

- Vi kommer ikke til å endre

Frykter du at det skal bli dyrere å bruke minibanken, kan du ta det med ro. De store bankene ser ikke ut til å følge sentralbankens anbefalinger.

- Kostnadene med kontanthåndtering er store, men vi har ingen planer om å innføre eller øke gebyrer for kontantuttak. Kundene er vant til å ha gratis tilgang til pengene sine, og vi kommer ikke til å endre på det, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB NOR.

Han sier at ingen trenger frykte at det blir vanskeligere å få tak i kontanter, fordi det er mulig å ta ut penger andre steder enn i minibanker.

- I dag er det veldig mange som bruker mulighetene til å ta ut penger når de er i butikken, og det er en fordel både for oss, butikken og kundene. Dette har gjort at vi har redusert kostnadene i forbindelse med minibanker for eksempel, sier Midteide til DinSide.

Heller ikke landets nest største bank vil gjøre noen endringer på grunnlag av Norges Banks oppfordring.

- Nei, vi har ikke noe å melde på det området, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea, til DinSide.

Dyrere også i butikk

Forslaget om at bankene skal la kundene betale mer, ble presentert da Norges Bank la frem den årlige rapporten om betalingssystem denne uken. Der foreslår sentralbanken at også vanlige butikker skal la kundene ta mer betalt, avhengig av hvilket kort kundene bruker.

For eksempel koster det lite for norske butikker når kundene bruker vanlige debetkort med BankAxept. Men dersom kundene bruker andre kort, for eksempel et MasterCard, kan det koste butikkene dyrt.

- Butikkene bør belaste kundene ut fra hvilken betalingsmåte de bruker. Det har butikkene rett til, konkluderer Norges Bank i rapporten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer