Hvilke fond skal jeg spare i?

- Bankene bør sette ned fondsgebyrene

Flere handler uten hjelp fra bankenes rådgivere, og det mener Forbrukerrådet bør påvirke prisen på fondene.

ØNSKER LAVERE PRIS: Jorge Jensen i Forbrukerrådet mener at når bankens ansatte erstattes selvbetjeningsløsninger og roboter, er det naturlig at kundene får ta del i kostnadsreduksjonen ved at fondsgebyrene reduseres. Foto: John Trygve Tollefsen.
ØNSKER LAVERE PRIS: Jorge Jensen i Forbrukerrådet mener at når bankens ansatte erstattes selvbetjeningsløsninger og roboter, er det naturlig at kundene får ta del i kostnadsreduksjonen ved at fondsgebyrene reduseres. Foto: John Trygve Tollefsen. Vis mer
Publisert

En undersøkelse Forbrukerrådet har gjennomført viser at tre av fire som kjøper fond i Norge klarer seg fint uten bankrådgiver, og sju av ti har internett som sin eneste rådgiver når de kjøper fond.

Nettbanken Nordnet kjenner seg igjen i funnene. For noen år tilbake ble det solgt mest fond via finansielle og bankenes rådgivere, men trenden nå er at en stadig større andel av fondssalget skjer på nett, enten ved at kundene finner fram til fondene selv, eller ved at de benytter digitale verktøy, ifølge spareøkonom Bjørn Erik Sættem.

Kron, som også tilbyr spareråd på nett, mener finansbransjen må slutte å snakke «finansk» og heller snakke på en forståelig måte om sparekundenes målsettinger og behov.

- Vi ser at det har blitt langt bedre med introduksjonen av spareroboter, men det er fortsatt langt igjen. Hos oss jobber vi hver dag for å gjøre fondssparing enklere og rimeligere, og vår sparebot er, i motsetning til andre, ikke en «salgsrobot» for egne produkter, sier leder Joar Hagatun til Dinside.no.

Bankene bør redusere gebyrene

Jorge Jensen, fagdirektør for finans i Forbrukerrådet, mener at når bankens ansatte erstattes selvbetjeningsløsninger og roboter, er det naturlig at kundene får ta del i kostnadsreduksjonen ved at fondsgebyrene reduseres.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer