- Bankene gir deg ofte ikke hele rentekuttet

Ny tjeneste avslører banken din.

BILLIGERE BOLIGLÅN? Bankene melder nå om kutt i boliglånsrentene, men det er ikke alle som får fullt rentekutt. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
BILLIGERE BOLIGLÅN? Bankene melder nå om kutt i boliglånsrentene, men det er ikke alle som får fullt rentekutt. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

Vi hadde to raske rentekutt på ei uke i mars - og torsdag forrige uke satte Norges Bank styringsrenta ned til rekordlave 0 prosent.

Det gikk ikke lang tid før første bank meldte at de ville senke rentene på boliglånene - og det er stadig flere banker som melder om rentekutt.

Som du kan lese av informasjonen som bankene sender ut til kunder og media, er rentekuttet beskrevet som eksempelvis: «Kutter rentene med inntil 0,4 prosentpoeng».

Men at banken kutter med inntil et bestemt prosentpoeng, betyr ikke at dette nødvendigvis er noe som du får nyte godt av - i alle fall ikke til det fulle, og i alle fall ikke i alle bankene.

Dette viser en undersøkelse av den ganske ferske tjenesten Renteradar.no, som skiller seg fra andre sammenlikningstjenester for boliglånsrenter ved at de i tillegg til å hente listeprisen fra bankene også henter lånerenter og lånevilkårene som andre låntakere faktisk har.

- Stort sprik mellom bankene

Dette gjøres ved at du logger inn på Renteradar med din BankID på mobil - og slik får de tilgang til dine lånevilkår og lånerenter.

I tillegg til at du selv får se hva dine vilkår er i din nåværende bank sammenliknet med øvrige banker, brukes også dine data til å danne grunnlag for å vise rentenivået slik det virkelig er, og ikke kun slik det ser ut i bankenes listepriser.

- Vår analyse viser at det var stor sprik mellom bankene på hvor mye de faktisk satte ned rentene, selv om de kommuniserte det samme, uttaler Sindre Noss i Renteradar.no til Dinside.

Renteradar viser til at de fleste bankene kommuniserte et rentekutt på inntil 0,85 prosentpoeng - men hevder at det ifølge deres analyse kun var de færreste bankene som faktisk satte ned rentene slik de lovte.

Renteradar hevder at det kun var et mindretall av kundene som fikk hele rentekuttet i DNB, Sparebank 1 Nord-Norge, SR-Bank og Sparebank 1 Buskerud/Vestfold - mens omtrent alle kundene hos Nordea, Sbanken og Sparebank 1 Østlandet fikk hele rentekuttet.

- Det er altså store variasjoner mellom bankene i hvor mye de faktisk kutter. Derfor er det viktig for deg som boliglånskunde å følge med på om banken din faktisk har gitt deg hele rentekuttet. Selv om bankene nå kommuniserer at de kutter rente på boliglån med inntil 0,4 prosentpoeng, betyr ikke det at du får 0,4 prosentpoeng lavere rente, påpeker Noss.

Figuren nedenfor viser når og hvor mye bankene faktisk kuttet renten i forhold til rentekuttet de annonserte. Analysen er basert på 1286 observasjoner/brukere. Kilde: Renteradar.no

Det grønne feltet viser det faktiske kuttet og det svarte feltet avviket mot annonsert kutt.
Det grønne feltet viser det faktiske kuttet og det svarte feltet avviket mot annonsert kutt. Vis mer

- Kan være ganske store avvik

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, kjent som «Luksusfellen»-ekspert og som driver nettstedet Pengeverkstedet.no, bekrefter at det kan være avvik mellom det bankene kommuniserer i rentekutt og det de faktisk gir kundene i rentekutt:

- Ja, det kan være ganske store avvik. Noen banker er 100 prosent gjennomsiktige og tar lik rente fra alle kunder i samme kategori. Mens andre banker har mer individuelle priser, som for eksempel DNB, så der bør man følge godt med, sier Kvadsheim til Dinside.

- Bankene sier de kutter inntil et visst prosentpoeng - men det er ikke sikkert at alle får det kuttet, understreker han, og viser til nettopp Renteradars undersøkelse.

- Det er noe som også gjør den tjenesten veldig god, kommenterer han, og legger til:

- Jeg kjenner tjenesten ganske godt, og er veldig begeistret for den. Den er svært god når det gjelder å forenkle prosessen med å prute og bytte bank, fordi det viktigste den gjør å gi deg oversikten over din egen rente - for det er det faktisk ikke så mange som vet.

- Det er gjerne det første problemet hvis du skal gjøre en rentesammenlikning, at du ikke vet hva renta ligger på. Her henter den ut din rente og lånevilkår, so gjør den til en «gamechanger» i dette markedet, sier Kvadsheim til Dinside.

Han poengterer også en annen fordel med tjenesten; at du får forslag til en standardisert e-post med dine opplysninger som du kan sende banken.

- Så dette er et fint verktøy for å forhandle med banken uten at må ringe banken for å gjøre det, som gjør det til en god tjeneste for den konfliktsky.

DNB: - Ikke godt nok

Vi har kontaktet DNB for en kommentar på undersøkelsen fra Renteradar. Vi har også spurt hvor stor andel av kundene deres som fikk maks rentekutt ved forrige rentenedsettelse og hvor mange som vil få det nå.

I tillegg har vi spurt hvorfor ikke alle kundene får maks rentekutt og hva som avgjør hvem som får det - og hvem som ikke får det.

Marte Anundsen Vilming, kommunikasjonsrådgiver i DNB, sier til Dinside at Renteradars undersøkelse etter deres mening ikke har et stort nok grunnlag til å være statistisk signifikant.

Ifølge Renteradar er det drøye 700 DNB-kunder som har delt informasjon om egne lånevilkår før og etter forrige rentekutt - og som er med i undersøkelsen som er omtalt ovenfor.

Til våre øvrige spørsmål sier Vilming at DNB har kuttet renten tre ganger på åtte uker, og at de aldri har hatt lavere boliglånsrenter enn det de har nå.

- De fleste kundene har fått hele rentekuttet og har svært konkurransedyktige priser. Som Norges største bank har vi veldig mange ulike kunder med ulike låneprodukter. Derfor vil det alltid være behov for enkelte tilpasninger ved en renteendring, sier Vilming, og fortsetter:

- De fleste av våre kunder har fått hele rekordkuttet på 0,85 prosentpoeng etter de to første annonserte rentekuttene i mars og april. De som fikk et mindre kutt enn dette hadde allerede en svært lav og konkurransedyktig rente på sitt lån.

Hun understreker at de nå har annonsert et nytt rentekutt på inntil 0,40 prosentpoeng.

- Også denne gangen får flertallet av kundene nyte godt av hele rentekuttet, uttaler Vilming til Dinside.

- Vent litt

Etter at Norges Bank har satt ned styringsrenta og flere banker har meldt at de kommer til å sette ned renta på private boliglån, er det på tide å ta en gjennomgang av hvilken rente du har i banken din - og kanskje forhandle deg til lavere rente.

Kvadsheim sier at man bør være oppmerksom om man sjekker renta nå, i forhold til hva du sammenlikner med: Det tar fortsatt noe tid før rentekuttet vil vises i dine lånedata og du vil ikke sammenlikne de andre bankenes nye renter med den gamle renta i din bank:

- Den renta du har akkurat i dag vil jo bli lavere. Du må passe på at du får lavest mulig rente, poengterer Kvadsheim, og sier videre at det kan være lettere å gjøre den jobben om et par uker når flere har oppdatert rentene sine.

Rentesatsene for nye lån skal imidlertid være oppdatert allerede, for dem som har meldt om rentekutt.

- Men jeg tror kanskje jeg ville utsatt den jobben til uti uka. Da har du jo også fått beskjed om hva din nye rente vil bli, og da kan du eventuelt bytte, sier Kvadsheim.

- Det aller beste er å få et konkret tilbud i en annen bank, og ikke bare vise til rentelistene. Da kan du risikere at banken din kontrer med at det ikke er sikkert at akkurat du får den renten. Men om har fått konkret tilbud fra en bank, er det ikke noe din gamle bank kan argumentere med, og de må vurdere om de vil matche det eller la deg gå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer