Bankene innfører betaling midt på dagen

Fra tre til fire betalingstidspunkt for regninger i nettbanken.

Bankenes betalingssystem NICS innfører et nytt betalingstidspunkt fra og med høsten. Foto: Kristina Picard
Bankenes betalingssystem NICS innfører et nytt betalingstidspunkt fra og med høsten. Foto: Kristina Picard Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Legger du inn en regning til betaling i nettbanken i dag, overføres pengene fra din konto på ett av tre mulige tidspunkt per døgn.

Nå blir det lagt til ennå et oppgjørstidspunkt, som ifølge FNO vil gjøre regningsbetaling mer effektivt.

– Det nye oppgjørstidspunktet blir innført til høsten, men nøyaktig når dette skjer er ikke avklart, sier kommunikasjonssjef Ann Håkonsen i FNO til DinSide.

Les også: Ikke velg denne innbetalingen om du har det travelt

Dette er NICS

Når du betaler en regning, sender banken betaling videre inn i bankenes hovedavregningssystem NICS. Her beregnes det hvor mye bankene skylder hverandre totalt.

Deretter sendes dette videre til Norges Bank for oppgjør mellom bankene - og mottakers bank mottar pengene og kan føre betalingen inn på betalingsmottakers konto.

Kilde: FNO


Overføring fire ganger

Alle regninger som betales mellom kunder i forskjellige banker, går gjennom det felles betalingssystemet NICS - Norwegian Interbank Clearing System, som i 2010 økte antall oppgjørstidspunkt fra to til tre.

Frem til i dag har tidspunkt for oppgjør vært klokken 05.35, 13.35 og 15.35. Det nye oppgjørstidspunktet blir klokken 11.05.

– Legger man inn en regning til betaling før det nye tidspunktet, skal dette gå ut fra betalingskonto klokken 11.05, sier Håkonsen.

Så dyrt blir det om du ikke betaler

I tillegg vil bankene innføre muligheten for straksbetalinger mellom bankene, som gjennomføres uavhengig av de fire daglige oppgjørstidspunktene. Slik får mottaker beløpet disponibelt på sin konto umiddelbart.

Enkelte banker tilbyr lignende tjenester allerede, men da bare til kunder i samme bank. Ønsker du å benytte denne typen straksbetalinger, må du også regne med å betale for det.

FNO presiserer at den enkelte bank selv fastsetter prisen for slike straksbetalinger. DNB kan foreløpig ikke si hva dette vil koste for kundene.

– Det er litt for tidlig å si noe om kostnadene for denne nye tjenesten. For vår del vil nok det være litt avhengig av hvilken kanal man bruker; SMS eller nettbank for eksempel. I dag er denne tjenesten gratis mellom DNB-kunder når man bruker vennebetaling på SMS, sier informasjonssdirektør Thomas Midteide til dinSide.

Slik skal banken sikre at kundene blir fornøyd

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer