Markedsføring av IPS

Bankene må skjerpe reklamen: «Skattefordel» kan villede

Reglene for hvordan IPS markedsføres hos bankene blir strammet inn.

IPS-REKLAME: Flere banker markedsfører individuell pensjonssparing (IPS) på nettsidene sine, men holder reklametekstene vann? Forbrukertilsynet reagerte tidlig på ordbruken til bankene, og har oppdatert veiledningen sin for markedsføring av pensjonsspareløsningen. Foto: Eilin Lindvoll.
IPS-REKLAME: Flere banker markedsfører individuell pensjonssparing (IPS) på nettsidene sine, men holder reklametekstene vann? Forbrukertilsynet reagerte tidlig på ordbruken til bankene, og har oppdatert veiledningen sin for markedsføring av pensjonsspareløsningen. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Det finnes krav og regler for hva som er lov i reklame og markedsføring, både for butikker og andre typer selskaper. Nylig oppdaterte Forbrukertilsynet veiledningen for markedsføringen av individuell pensjonssparing (IPS), som ble relansert i fjor høst.

- I den nye veiledningen har vi konkretisert mer hva som er greit og ikke greit å bruke av påstander i markedsføringen, blant annet knyttet til når og hvordan bankene opplyser om kostnadene knyttet til ordningen, sier direktør Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet til Dinside.no.

- Bruk «skatteutsettelse»

Begrepsbruk knyttet til den utsatte skatten som følger med sparing i IPS var gjenstand for kritikk allerede i fjor da «nye IPS» ble lansert. Flere banker brukte formuleringer som «skattefradrag» og «BSU for voksne», som Forbrukertilsynet mente var direkte misvisende.

Du kan spare inntil 40.000 kroner årlig i IPS, og får en utsatt skatt på innskuddet på 23 prosent, men denne skatten må du betale tilbake når du tar ut pensjonspengene i framtida. Dette er helt ulikt boligsparing for unge (BSU), der du får et skattefradrag som du aldri må betale tilbake.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer