Markedsføring av IPS

Bankene må skjerpe reklamen: «Skattefordel» kan villede

Reglene for hvordan IPS markedsføres hos bankene blir strammet inn.

IPS-REKLAME: Flere banker markedsfører individuell pensjonssparing (IPS) på nettsidene sine, men holder reklametekstene vann? Forbrukertilsynet reagerte tidlig på ordbruken til bankene, og har oppdatert veiledningen sin for markedsføring av pensjonsspareløsningen. Foto: Eilin Lindvoll.
IPS-REKLAME: Flere banker markedsfører individuell pensjonssparing (IPS) på nettsidene sine, men holder reklametekstene vann? Forbrukertilsynet reagerte tidlig på ordbruken til bankene, og har oppdatert veiledningen sin for markedsføring av pensjonsspareløsningen. Foto: Eilin Lindvoll. Vis mer
Publisert

Det finnes krav og regler for hva som er lov i reklame og markedsføring, både for butikker og andre typer selskaper. Nylig oppdaterte Forbrukertilsynet veiledningen for markedsføringen av individuell pensjonssparing (IPS), som ble relansert i fjor høst.

- I den nye veiledningen har vi konkretisert mer hva som er greit og ikke greit å bruke av påstander i markedsføringen, blant annet knyttet til når og hvordan bankene opplyser om kostnadene knyttet til ordningen, sier direktør Elisabeth Lier Haugseth i Forbrukertilsynet til Dinside.no.

- Bruk «skatteutsettelse»

Begrepsbruk knyttet til den utsatte skatten som følger med sparing i IPS var gjenstand for kritikk allerede i fjor da «nye IPS» ble lansert. Flere banker brukte formuleringer som «skattefradrag» og «BSU for voksne», som Forbrukertilsynet mente var direkte misvisende.

Du kan spare inntil 40.000 kroner årlig i IPS, og får en utsatt skatt på innskuddet på 23 prosent, men denne skatten må du betale tilbake når du tar ut pensjonspengene i framtida. Dette er helt ulikt boligsparing for unge (BSU), der du får et skattefradrag som du aldri må betale tilbake.

REKLAMEEKSEMPEL: Slik ser DNBs IPS-reklame ut. Det understrekes at sparebeløpet og skatteutsettelsen er oppgitt som maksbeløp. Foto: skjermdump.
REKLAMEEKSEMPEL: Slik ser DNBs IPS-reklame ut. Det understrekes at sparebeløpet og skatteutsettelsen er oppgitt som maksbeløp. Foto: skjermdump. Vis mer

I den oppdaterte veilederen skriver tilsynet at ved beskrivelse av skattesiden av IPS bør heller begrep som «skatteutsettelse» benyttes.

Dersom banken bruker begrepet «skattefordel», er det viktig at det ikke benyttes på en villedende måte, for eksempel ved at det er knyttet til konkrete beløp som ikke nødvendigvis vil tilsvare fordelen av utsatt beskatning.

En påstand om «9.200 kroner mindre i skatt» vil isolert sett være uriktig og egnet til å villede forbrukeren, står det videre i veilederen. Det er fordi 9.200 kroner er så mye du maksimalt kan få i utsatt skatt av IPS, men siden skatten er en prosentandel av det årlige innskuddet, vil skatteutsettelsen variere.

Men, Forbrukertilsynet vil ikke ha bort bruken av «skattefordel» totalt:

- Ettersom det faktisk er noen fordeler knyttet til skattespørsmål, både den utsatte inntektsskatten og det at du ikke betaler formuesskatt av det du sparer i IPS, er det jo en faktisk fordel. Det viktigste er uansett at fordelene ikke overdrives, sier direktør Haugseth.

Positiv til fellesregler

Storebrand, ledende aktør i det nordiske markedet for langsiktig sparing og forsikring, synes at markedsføringen etter et års tid med nye IPS har gått ganske greit.

Storebrand synes at det ga visse utfordringer for hele markedet, da IPS var nytt. Dette fordi mange legger forskjellige betydninger i ett og samme begrep - så her mener Storebrand det er viktig at bransjen og alle andre aktørene samler seg om én tolkning.

- Vi mener det er utelukkende positivt med klare, felles retningslinjer for markedsføring av IPS, sier pensjonsøkonom Knut Dyre Haug til Dinside.no.

Han legger til at de opplever mange kunder som er nysgjerrige på IPS, samtidig som det er etterspørsel etter god veiledning og forståelig informasjon rundt produktet, kanskje mer enn de har sett tidligere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer