– Bankene merker ikke forskjell

Selv om egenandelen har økt låner bankene ut like mye penger. Hvem får pengene?

Tormod Boldvik, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, mener vi nå ser tegnene på at den økte egenandelen er et usosialt tiltak. Foto: Gaute Beckett Holmslet
Tormod Boldvik, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund, mener vi nå ser tegnene på at den økte egenandelen er et usosialt tiltak. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Bankene låner ut like mye penger som før, det er i alle fall det de forteller oss. Og så har vi andre, litt "mykere" kilder som sier at folk likevel sliter med å få lån, sa Tormod Boldvik, leder i Norges Eiendomsmeglerforbund på presentasjonen av boligprisstatistikken for august.

– Men hvis noen sliter med å få lån, og bankene fortsatt låner ut like mye, må vel det bety at noen holdes utenfor boligmarkedet?

– Det kan tyde på det, hvis det stemmer at bankene ikke merker effekten av egenkapitalkravet, sier Boldvik til DinSide.

Litt mindre å rutte med? Slik får du mer for pengene i Oslo-området

Samtidig kan det ha hatt en effekt på boligprisene.

– Når vi ser på prisene har vi en flatere kurve enn vi hadde i fjor, det kan jo tyde på at det har hatt en effekt. Men ifølge bankene har altså ikke dette hatt noen betydning for antall søkere eller innvilgede lån, sier Boldvik.

Bekreftes av tallene

Vi har sett på SSBs statistikk for lån med pant i bolig. Tallene viser at boliglånsveksten har avtatt etter at egenandelen ble økt til 15 prosent i desember 2011, men det er fortsatt en vekst på rundt åtte prosent per juni 2013.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer