Bankene øker renta

Sju norske banker vurderer å sette opp lånerenta etter krisen de siste dagene.

Bare to av ni spurte banker svarer et definitivt nei på spørsmål om de skal sette opp renta for norske bankkunder. Foto: Colourbox.com
Bare to av ni spurte banker svarer et definitivt nei på spørsmål om de skal sette opp renta for norske bankkunder. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går gikk den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers konkurs. De internasjonale børsene har stupt, og i går ettermiddag falt Oslo Børs til årsverste resultat som følge av Lehman-kollapsen.

DnB NOR har besluttet i går å sette opp lånerenta, og har begrunnet beslutningen slik:

"På grunn av økte innlånsrenter i kapitalmarkedet for bankene, og som følge av uroen i det internasjonale finansmarkedet, setter DnB NOR opp renten på boliglån med 0,30 prosentpoeng og innskudd med inntil 0,40 prosentpoeng."

Les hele saken her

DnB NOR peker på den internasjonale krisen som en faktor som har bidratt til at de nå setter opp renta.

- Den direkte effekten av den internasjonale kredittkrisen, er at vi som forbrukere får dyrere boliglån. Vi antar at de andre bankene vil følge etter DnB NOR, sa Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom, til DinSide i går.

På grunn av gårsdagens kredittkrise koster det bankene mer å betale for pengene sine, og pengemarkedsrenten bestemmer hva bankene må betale for pengene de låner til hverandre.

Går banken din konkurs?

Vi har spurt ni av landets største banker: Setter dere opp renta nå, etter gårsdagens kredittkrise?


Handelsbanken
Svar: Vurderer renteøkning

- Vi har ikke tatt noen beslutning ennå, eller vurdert en renteøkning. Renten i finansmarkedet har økt for oss, men vi har ikke vurdert eller diskutert noe. Det kommer til å bli et tema, sier Janne Næss, økonomiansvarlig i Handelsbanken.

Sparebanken Vest
Svar: Vurderer om de skal sette opp renta

- Det er mye som tyder på at vi setter opp renten, men vi har ikke fattet noen beslutning. Det er en krevende tid, uroen vi ser vil endre betingelsene. Jørn Lekve
Direktør for informasjon og samfunnskontakt, Sparebanken Vest.

Fokus Bank
Svar: Nei, men det kan skje etter hvert.

- Vi setter ikke opp renten nå på kort sikt. Jeg tror kundene generelt må forvente en høyere rente, men ikke med en gang. Vi satte opp renta sist 25.august, sier Bjørn Langli, kommunikasjonsdirektør i Fokus Bank.

- Det handler ikke lenger i samme grad om en sammenheng mellom signalrenta og pengemrakedsrenta, og vi setter ikke opp renta før vi skal hente ut penger. Det er også grunnen til at ikke alle setter opp renta samtidig, sier Langli.

Du kan påvirke renta

Sparebank1 SR-bank
Svar: Foreløpig ikke.

- Det er for tidlig å si om vi setter opp renta. Ingen beslutning er tatt foreløpig, sier Frode Sandal i SR-bank.

Han er ikke overrasket over de siste dagenes hendelser.

- Vi har ikke gjort noe med renta ennå, men ettersom prisen på penger er så høy, er det ikke helt usannsynlig at vi setter opp renta. Når og hvor mye den eventuelt settes opp, det vet vi ikke. Men prisen på penger er så høy at renten må opp hvis vi skal kjøpe nye penger, sier Sandal.

Nordea
Svar: Setter sannsynligvis opp renta

- Det var ikke overraskende at noen valgte å sette opp renta i går. Vi gjør det antageligvis også, men når og hvor mye det vet vi foreløpig ikke. Hovedgrunnen til at vi trolig setter opp renta kommer ikke av gårsdagen, hovedgrunnen er at penger er blitt dyrere, og det som skjedde i går tydeliggjør uroen. Den som kan spå videre hva som skjer, er god, sier Rune Sjøhelle i Nordea.

Glitnir
Svar: Vurderer å sette opp renta.

- Foreløpig har vi ikke gjort noen ting, men vi kommer til å vurdere om vi skal sette opp renta eller ikke. Enn så lenge er det ingen renteøkning, sier Ann-Karin Jørgensen, informasjonskonsulent i Glitnir.

Postbanken
Svar: Ja.

- Vi har besluttet å sette opp renta. 0,40 prosent for innskudd, og 0,30 prosent på lån. Det er en stund til den økte renta trer i kraft, for eksisterende kunder løper den fra 1.desember, og for nye kunder løper den fra 25.september. Grunnen er den siste tidens finansuro, gårsdagen er ikke utslagsgivende, sier Kristin Paus, informasjonssjef i Postbanken.

Sparebank 1 Nord-Norge
Svar: Ja, det har vi tenkt til.

- Vet ikke helt når. Har ikke tatt noen beslutning på når og hvor mye. Det kommer til å bli en renteøkning, ja. Våre innlånskostnader har økt, og det får konsekvenser, sier Leif-Arne Kristiansen, informasjonssjef i Sparebank 1 Nord-Norge.

Bank Norwegian
Svar: Nei, vi setter ikke opp renta.

Boliglån er et relativt nytt produkt for oss. Vi har ingen stor boliglånsportefølje ennå, så dette er ikke noe tema hos oss. Innskuddsrentene vil foreløpig stå urørt. Bankene som nå setter opp renta, har i utgangspunktet ligget et godt stykke unna oss på innskuddsrenter. Nå flytter de seg opp et nivå, men jeg tror fortsatt ikke de kan matche oss, sier Erik Jensen, administrerende direktør i Bank Norwegian.

Som forbruker har du krav på å bli varslet minst seks uker før renteøkningen faktisk trer i kraft.

Er ikke banken din blant de spurte?

DinSide har alltid oppdatert oversikt over bankenenes renter på lån og innskudd.

Beste boliglånsrenta til en million kroner
Beste boliglånsrenta til to millioner kroner

Bankenes beste innskuddsrenter

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer