Lån

Bankene tror på rask vaksinering – venter renteøkning i desember

Det blir ikke noen endring i styringsrenta torsdag, men positive utsikter for vaksinering gjør at det ventes en økning i desember, tror bankenes økonomer.

LÅN: Vil du kjøpe bolig, men har ikke tilstrekkelig med oppsparte penger eller får nok i lån fra banken? Da kan et privat lån være løsningen. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Nordea / John Trygve Tollefsen. Vis mer
Publisert

– Selv om det ser ganske trist ut akkurat nå, er det lys i enden av tunnelen. Utrullingen av vaksiner kommer til å gå fortere enn det Norges Bank la til grunn i desember, sier sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea.

Nordea tror ikke styringsrenta øker torsdag. Derimot venter banken at den såkalte rentebanen, altså spådommen om renteutviklingen, vil forandre seg. Det vil komme flere og tidligere renteendringer enn man varslet i desember 2020, da man la til grunn at den voksne befolkningen trolig ville være vaksinert ved utgangen av 2021.

– Vi tror de kommer til å si at renta går opp i desember, men at det også vil være muligheter for økninger tidligere, sier Olsen.

Nordea peker på at det er utsikter til at hele den voksne befolkningen kan få første vaksinedose i løpet av sommeren, noe som vil føre til lettelser i smitteverntiltak som står i veien for økonomisk aktivitet. I tillegg er utsiktene for verdensøkonomien blitt bedre, og oljeprisen peker i riktig retning.

– Nullrente er for en økonomi i krise, og når krisen er over, skal den opp til et mer normalt nivå. Vi tror den økonomiske innhentingen etter denne krisen vil skje raskere enn under finanskrisen og oljekrisen, og vi er av den oppfatning at normaliseringen av rentenivået vil skje fortere, sier Olsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer