Spare penger eller betale gjeld?

- Bankene underkommuniserer at gjeldsnedbetaling er en god investering

Å betale ned på lånene dine er en spareform som gir garantert positiv avkastning, ifølge Finansportalen.

VIL REDUSERE GJELDSGRADEN: Elisabeth Realfsen i Finansportalen skjønner ikke hvorfor myndighetene og finansbransjen stimulerer til fondssparing med gunstige skatte- og overgangsordninger, når gjeldsveksten er et erklært samfunnsproblem i Norgen. Foto: Ole Walter Jacobsen.
VIL REDUSERE GJELDSGRADEN: Elisabeth Realfsen i Finansportalen skjønner ikke hvorfor myndighetene og finansbransjen stimulerer til fondssparing med gunstige skatte- og overgangsordninger, når gjeldsveksten er et erklært samfunnsproblem i Norgen. Foto: Ole Walter Jacobsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På bankenes nettsider oppfordres du til å sette sparepengene dine i aksjesparekonto (ASK), boligsparing for unge (BSU) og individuell pensjonssparing (IPS).

Regjeringen legger til rette med gunstige skatte- og overgangsordninger, for å stimulere flere til å spare mer.

Samtidig øker gjelden til norske husholdninger. SSB har sett på finansregnskapet fra år 2000 til 2015, og funnet at «utviklingen indikerer høy gjeldsvekst gjennom hele perioden, og ved utgangen av 2015 utgjorde gjelda til norske husholdninger 230 prosent av disponibel inntekt».

I 2016 var gjennomsnittlig gjeld 1,35 millioner kroner i norske husholdninger, en økning på 4,8 prosent fra året før. Samtidig øker andelen av befolkningen med mer gjeld enn inntekt, mens de med gjeld mindre eller lik samlet inntekt synker.

- I et land hvor gjeldsveksten er et erklært problem, burde det være langt bedre om folk betalte mer avdrag på lånene sine, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

Gevinsten i å nedbetale gjeld vil alltid være at gjelden blir mindre jo mer du betaler ned på den, altså at du får garantert positiv avkastning, ifølge henne.​

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer