Spare penger eller betale gjeld?

- Bankene underkommuniserer at gjeldsnedbetaling er en god investering

Å betale ned på lånene dine er en spareform som gir garantert positiv avkastning, ifølge Finansportalen.

VIL REDUSERE GJELDSGRADEN: Elisabeth Realfsen i Finansportalen skjønner ikke hvorfor myndighetene og finansbransjen stimulerer til fondssparing med gunstige skatte- og overgangsordninger, når gjeldsveksten er et erklært samfunnsproblem i Norgen. Foto: Ole Walter Jacobsen.
VIL REDUSERE GJELDSGRADEN: Elisabeth Realfsen i Finansportalen skjønner ikke hvorfor myndighetene og finansbransjen stimulerer til fondssparing med gunstige skatte- og overgangsordninger, når gjeldsveksten er et erklært samfunnsproblem i Norgen. Foto: Ole Walter Jacobsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På bankenes nettsider oppfordres du til å sette sparepengene dine i aksjesparekonto (ASK), boligsparing for unge (BSU) og individuell pensjonssparing (IPS).

Regjeringen legger til rette med gunstige skatte- og overgangsordninger, for å stimulere flere til å spare mer.

Samtidig øker gjelden til norske husholdninger. SSB har sett på finansregnskapet fra år 2000 til 2015, og funnet at «utviklingen indikerer høy gjeldsvekst gjennom hele perioden, og ved utgangen av 2015 utgjorde gjelda til norske husholdninger 230 prosent av disponibel inntekt».

I 2016 var gjennomsnittlig gjeld 1,35 millioner kroner i norske husholdninger, en økning på 4,8 prosent fra året før. Samtidig øker andelen av befolkningen med mer gjeld enn inntekt, mens de med gjeld mindre eller lik samlet inntekt synker.

- I et land hvor gjeldsveksten er et erklært problem, burde det være langt bedre om folk betalte mer avdrag på lånene sine, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

Gevinsten i å nedbetale gjeld vil alltid være at gjelden blir mindre jo mer du betaler ned på den, altså at du får garantert positiv avkastning, ifølge henne.

Gjeldsvekst kan gi ringvirkninger

Norske husholdninger har lenge hatt høyere gjeldsvekst enn inntektsvekst, ifølge Finansdepartementet.

Dette har økt den finansielle sårbarheten til husholdningene, samt risikoen for at husholdningene vil stramme inn på konsumet dersom boligprisene faller mye, ved inntektsbortfall eller om rentenivået øker markert.

- Dersom mange husholdninger strammer inn på konsumet samtidig, kan det gi ringvirkninger til økonomien for øvrig, sier statssekretær Jørgen Næsje (Frp).

Gjeldsveksten i norsk økonomi har vært høy over flere år, særlig på grunn av den historisk lave renten, ifølge Finans Norge.

- Det er viktig at den enkelte selv tar inn over seg at renten kan stige igjen og at man bør ha kontroll på hvor høy gjeld en har, sier informasjonsdirektør Tom Staavi.

Etterlyser tydeligere gjeldsråd

Realfsen i Finansportalen mener finansbransjen underkommuniserer at det å nedbetale gjeld er et sparetiltak.

- All markedsføring på bankene og aktørenes nettsider, handler om å kjøpe spareprodukter. Jeg etterlyser tydeligere kommunikasjon til kundene om at gjeldsnedbetaling er en lur investering, sier Realfsen.

Siv Seglem er daglig leder i Autorisasjonsordningen for finansielle rådgivere. Hun understreker at det er viktig å ikke blande markedsføring av spareprodukter og behovene til enkeltpersonene.

- I rådgivning mellom bank og kunde, blir det ikke underkommunisert at gjeldsnedbetaling er viktig. Jeg mener det er godt kommunisert at både sparing og gjeldsnedbetaling er lurt fra bransjens side, sier Seglem.

Hun mener bransjen er spesielt tydelig på at forbrukslån ikke bør brukes til finansiering, og ellers at folk bør ha lån innenfor rimelighetens grenser.

Regjeringen er også opptatt av at forbrukslån kan skape utfordringer for sårbare enkelthusholdninger. De har iverksatt en rekke tiltak for å sikre et mer velfungerende marked for slike lån.

- Vi vil også vurdere om det er behov for ytterligere regulering, for å bidra til at forbrukslån gis på en forsvarlig måte, sier Næsje i Finansdepartementet.

Gjør to ting på én gang

Så, hva skal du velge, spare penger eller betale gjeld?

Gjeldsnedbetaling er viktig, så viktig at bankene er pålagt å unngå avdragsfrihet for de med mest lån i forhold til sikkerhet og boligverdi, ifølge Magne Gundersen i Sparebank 1.

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1. Foto: Pixabay.
Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1. Foto: Pixabay. Vis mer

- Jeg råder vanlige folk med boliglån til å benytte den perioden vi er i nå, med svært lave renter, til å betale noe ekstra ned på lånet og spare noe ekstra, sier forbrukerøkonomen.

Han sier med andre ord «ja, takk, begge deler», og dette er særlig lurt for de med høy gjeldsgrad.

- Nedbetaling av lån er god sparing og det er et råd jeg og bankene gjerne gir, sier Gundersen.

DNB er enig med Sparebank 1. Hovedforskjellen er at ved sparing vil pengene være raskt tilgjengelig hvis du trenger dem, mens du ved gjeldsnedbetaling vil skaffe deg en bedre økonomi på sikt, ifølge kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer