Bankene vil følge på

Ingen grunn til å håpe at bankene vil vente med å sette opp renten.

Banken din vil antakelig følge Norges Banks renteøkninger i høst. Foto: DinSide
Banken din vil antakelig følge Norges Banks renteøkninger i høst. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank vil sette opp styringsrenten i løpet av høsten, men flertallet av norske sjeføkonomer tror Svein Gjedrem og resten av Norges Banks hovedstyre vil vente til oktober med å røre renten og holde den urørt på rentemøtet kommende onsdag.

- Det som er spennende på onsdag er om vi får noen klare signaler om når styringsrenten skal opp igjen, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea.

Er lommeboka klar for høsten? Her er sjekkpunktene

Renteøkningene vil komme. Det er altså bare et snakk om tid. Selv om noen av bankene var avventende og kom sent etter da Norges Bank startet rentekuttene i fjor, er det liten grunn til å tro at det samme vil skje når renten nå skal opp igjen.- Det er fortsatt tøff konkurranse om boliglån, men bankene vil definitivt sette opp renten like raskt som Norges Bank, sier Nils Christian Øyen, bankanalytiker i First Securities.

Bruce er enig:

- Den situasjonen vi hadde på denne tiden i fjor var helt spesiell. Det var dyrt for bankene å hente inn penger og veldig stor uro i markedet. Nå er situasjonen en helt annen, og det er grunn til å tro at bankene vil følge Norges Bank når de setter opp styringsrenten, sier Bruce.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.