Bankene vil følge på

Ingen grunn til å håpe at bankene vil vente med å sette opp renten.

Banken din vil antakelig følge Norges Banks renteøkninger i høst. Foto: DinSide
Banken din vil antakelig følge Norges Banks renteøkninger i høst. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Bankene har behov for mer egenkapital enn før krisen.Nils Christian Øyen, First Securities


Norges Bank vil sette opp styringsrenten i løpet av høsten, men flertallet av norske sjeføkonomer tror Svein Gjedrem og resten av Norges Banks hovedstyre vil vente til oktober med å røre renten og holde den urørt på rentemøtet kommende onsdag.

- Det som er spennende på onsdag er om vi får noen klare signaler om når styringsrenten skal opp igjen, sier Erik Bruce, sjefanalytiker i Nordea.

Er lommeboka klar for høsten? Her er sjekkpunktene

Pengemarkedet

Styringsrenten fra Norges Bank bestemmer ikke utlånsrentene alene. Det er prisen som bankene må betale i markedet, som til syvende og sist avgjør hva det vil koste å låne penger. Pengemarkedsrenten bestemmer hva bankene må betale for pengene de låner til hverandre. På grunn av den internasjonale finansuroen måtte bankene i en lang periode betale mer for pengene de skulle låne ut til deg. Påslagene i pengemarkedet har den seneste tiden kommet ned mot samme nivåer som før krisen.

Renteøkningene vil komme. Det er altså bare et snakk om tid. Selv om noen av bankene var avventende og kom sent etter da Norges Bank startet rentekuttene i fjor, er det liten grunn til å tro at det samme vil skje når renten nå skal opp igjen.


- Det er fortsatt tøff konkurranse om boliglån, men bankene vil definitivt sette opp renten like raskt som Norges Bank, sier Nils Christian Øyen, bankanalytiker i First Securities.

Bruce er enig:

- Den situasjonen vi hadde på denne tiden i fjor var helt spesiell. Det var dyrt for bankene å hente inn penger og veldig stor uro i markedet. Nå er situasjonen en helt annen, og det er grunn til å tro at bankene vil følge Norges Bank når de setter opp styringsrenten, sier Bruce.

Nils Christian Øyen er finansanalytiker i First Securities. Foto: First Securities
Nils Christian Øyen er finansanalytiker i First Securities. Foto: First Securities Vis merKan bli dyrere enn før

I tillegg til at banken din antakelig vil være kjapt ute med å sette opp utlånsrentene, kan de komme til å ta seg bedre betalt enn tidligere.

Øyen i First tror bankenes påslag vil være høyere enn før av to grunner. For det første fordi bankenes fundingkostnad er høyere enn før, og fordi bankene har behov for mer egenkapital enn før krisen, og derfor må ha høyere marginer for å drive like lønnsomt.

- Bankene vil antakelig ta seg ekstra betalt for risiko, men det er nok først og fremst bedriftene som vil merke dette. Forbrukerne må regne med at utlånsrentene vil øke i takt med styringsrenten og at det kan være litt større variasjon i hvem som får lån og til hvilke renter enn det som var tilfellet før krisen, tror Bruce.

Må vente i seks uker

Banken din kan imidlertid ikke sette opp utlånsrentene med umiddelbar virkning. For eksisterende kunder må det gå minst seks uker fra banken har varslet om renteøkning til den faktisk merkes på boliglånet ditt.

Her er bankenes utlånsrenter akkurat nå

Følg rentemøtet på DinSide.no onsdag kl 14.00

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer