Banker har hemmelige priser

Mange banker kjemper mot å offentliggjøre sine priser og vilkår.

Enkelte banker ønsker ikke at du skal ha full prisinformasjon. Foto: Per Ervland
Enkelte banker ønsker ikke at du skal ha full prisinformasjon. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bankene er lite villige til å offentliggjøre sine priser og vilkår, og det gjør det vanskeligere å finne gunstigste bank, melder Forbrukerrådet.

I den siste tiden har det vært stort fokus på bankenes høye utlånsrenter og retten til å bytte bank hvis du får for dårlige betingelser. Finansportalen.no ble åpnet av finansministeren i fjor, for å etablere et nettsted som gir komplett oversikt over bank, sparing og forsikring.

Men Finansportalen.no merker motstand hos bankene. En lang rekke banker vegrer seg for å legge ut komplette priser på egne nettsider.

To av storbankene varsler rentekutt

Disse stritter imot

Etter oppfordringer fra Finansportalen, har de fleste nå valgt å legge ut prislistene, men enkelte banker stritter fremdeles imot, og nekter enten å legge ut priser, eller de legger ut ufullstendige prislister. Dette gjelder følgende banker:

  • Fokus Bank
  • NBank 2
  • Handelsbanken
  • Hegra Sparebank
  • Lofoten Sparebank
  • Selbu Sparebank
  • Sparebank1, Sparebanken Midt-Norge
  • Sparebanken Hemne
  • Sparebanken Møre
  • Ørland Sparebank

Vil møte kunden først

Bankene argumenter ofte litt uklart om hvorfor de ikke vil oppgi prisene. I sitt svarbrev til Finansportalen skriver Fokus Bank:

"Vi er en fullservice rådgivningsbank som er opptatt av å behandle våre kunder helhetlig og individuelt – da vi tror at det er det beste utgangspunktet for å kunne behandle kunder rettferdig. Det betyr bl.a. at renter og betingelser (priser) på enkelte av våre produkter/tjenester kan variere ut fra forretningsomfang og risiko, utledet fra vår forretningsmodell og betjeningskonsept."

I klartekst betyr det at banken vil ha potensielle kunder inn til en samtale før prisene kommer på bordet. Dermed blir det vanskelig å finne beste bank i ro og mak foran PC-en hjemme. Men å bytte bank, er uansett svært lønnsomt for de fleste, skriver Forbrukerrådet.

I det siste har det vært vanskeligere å få lån i norske banker. Les om Reidar som ikke får byttet bank

Få prisene på nett!

Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH), som er interesseorganisasjon for forretningsbankene, ser ingen unnskyldning for manglende priser på bankenes hjemmesider.

– Åpenhet rundt prisene er nødvendig for at kundene skal kunne orientere seg i markedet. Og konkurranse mellom bankene er positivt for kundene. Det er naturlig at bankene opplyser om prisene på hjemmesidene sine, sier Stine Neverdal som er senior kommunikasjonsrådgiver i FNH.

Dersom bankene ikke frivillig offentliggjør priser på nett, kan de få pålegg om dette fra Forbrukerombudet.

– Forskriften om prisopplysninger for tjenester pålegger selger å opplyse om priser der tjenestene tilbys. Når bankene selger lån og sparing på nettet, skal de etter vår mening opplyse om priser på nettsidene sine, sier Jo Torkel Gjedrem som er seksjonssjef hos Forbrukerombudet.

Les kommentaren: Sleipe banker lar renta stå

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer