BankID kan droppe Java

Mobiler, nettbrett og Windows 8 takler ikke BankID. Java er synderen, og kan derfor forsvinne.

JAVAS FORBANNELSE: Å basere noe på Java var sikkert lurt nok for ti år siden, men i dag er det mange som bruker enheter som ikke støtter teknologien. iPad, for eksempel. Der får man denne beskjeden. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
JAVAS FORBANNELSE: Å basere noe på Java var sikkert lurt nok for ti år siden, men i dag er det mange som bruker enheter som ikke støtter teknologien. iPad, for eksempel. Der får man denne beskjeden. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2002 så tekno-Norge svært annerledes ut. Seks år før iPhone landet her til lands var internett noe de aller fleste brukte på PC-en, og kun på PC-en. Ettersom de aller fleste PC-er støttet Java (se faktaboks), ble denne teknologien valgt som plattform da BankID endelig så dagens lys dette året.

I dag har mange byttet ut PC-en med mobiler og nettbrett, som slett ikke støtter Java. Og fungerer ikke Java, fungerer ikke BankID. Dermed sitter tusenvis av nordmenn og irriterer seg over å ikke kunne logge seg på nettbanken eller betale nettbutikken fra sine håndholdte enheter.

Slik reagerte DinSide da vi fant ut at nettbankene ikke fungerte på iPad i 2010

I tillegg til dette, vil Windows 8 bli levert med en standard-nettleser som heller ikke støtter Java. Metro-versjonen av Internet Explorer støtter nemlig ingen programtillegg, inkludert det Java krever, og dermed blir BankID ubrukelig. På PC-versjonen av Windows 8 kan man starte en god, gammel nettleser for å omgå problemet, men spørsmålet er hvor mange som kommer til å gjøre dette.

Hva er Java?

 • Java er et programmeringsspråk, altså språket man bruker når man skriver et program.
 • I motsetning til andre programmer, kjører ikke Java-programmer på egen hånd. De krever et programtillegg ("plugin").
 • Støtter ikke nettleseren programtillegg, noe for eksempel nettlesere på mobiler og nettbrett ofte ikke gjør, får man ikke kjørt Java-programmet.
 • BankID er skrevet i Java, og fungerer derfor ikke på nettbrett og mobiler i nettleseren.

 • – Jeg tror vi kommer til å få et problem, skriver utvikleren Marcus Almgren i bloggen til det Trondheims-baserte selskapet Signicat.

  Dette er han langt fra alene om å tro. En nettbank-løsning som baserer seg på Java kan synge på siste versj.

  Også Mac-brukere sliter med Java og BankID - slik får det til å fungere i nye Mac OS X Lion!

  Alle vil det samme

  – Java ble valgt som en god løsning for å sikre god sikkerhet. Men om Java ikke lenger fungerer for kundene, er det heller ikke interessant for bankene å ha det som løsning, forteller seniorkonsulent Lise Arneberg i Bankenes standardiseringskontor (BSK) til DinSide.

  PÅ MOBILEN: Man kan allerede nå erstatte kodebrikken med mobilen, så lenge du har riktig abonnement. Men det løser fortsatt ikke problemet med BankID på mobilen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  PÅ MOBILEN: Man kan allerede nå erstatte kodebrikken med mobilen, så lenge du har riktig abonnement. Men det løser fortsatt ikke problemet med BankID på mobilen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  Det er BSK som har ansvaret for standarder og sikkerhet i BankID. Og Arneberg er fullt klar over problemene teknologien med kaffekopp-ikonet skaper for brukerne. Skal BankID fungere på samme måte på nettbrett, mobiler og PC-er, må man løsrive seg fra Java.

  – Alle har en felles interesse i å ha den best mulige løsningen for flest mulig kunder. Og det er ingenting som er hellig med Java. Men hvordan bankene ønsker å løse dette vet jeg ikke. Man lager jo ikke en ny løsning på en måned, sier Arneberg.

  Vurderer Java-vraking

  Kommunikasjonssjef Hege Steinsland i BankID sitter enda tettere på utviklingen av bankenes identifiseringsløsning. Og hun har både gode og dårlige nyheter for de som drømmer om en Java-fri bankhverdag.

  – Vi har ingen konkrete planer om å forlate Java per i dag, sier Steinsland til DinSide.

  – Men vi vil gjøre en vurdering i høst for å se om det er andre løsninger som kan dekke både bruker- og sikkerhetsbehovet.

  Slik fungerer kodebrikken til nettbanken - sikkert, hemmelig og egentlig ganske enkelt

  iOS-LØSNING: BankID-appen skal bli redningen på iPhone og iPad, og snart kommer Android-versjonen også. Problemet er bare at nettbutikkene og bankene må følge etter, og at dette er løsninger som kun fungerer på de bestemte plattformene. Foto: BankID
  iOS-LØSNING: BankID-appen skal bli redningen på iPhone og iPad, og snart kommer Android-versjonen også. Problemet er bare at nettbutikkene og bankene må følge etter, og at dette er løsninger som kun fungerer på de bestemte plattformene. Foto: BankID Vis mer


  Én løsning hver

  Inntil videre mener BankID å ha løst problemet for iOS (iPad og iPhone) og Android (nettbrett og mobiler). For iOS er det nemlig allerede gitt ut en app som kan steppe inn i stedet for BankID sitt Java-skjema, som for eksempel ber deg skrive inn koder på slutten av en netthandel. Banker og nettbutikker må selv sørge for å støtte appen, og foreløpig er det bare DigiPost som er med. Men flere skal følge etter, og snart kommer Android-versjonen også.

  Slik fungerer BankID-appen til iPhone og iPad

  Problemet er bare at denne løsningen kun fungerer på iOS og Android. Snart kommer Windows 8, allerede har vi Windows Phone, og skal nye apper være BankID sin løsning på Java-problemet må de sørge for å utvikle en app til hvert enkelt operativsystem. Herfra til evigheten.

  Hver enkelt bank kan også lage sine egne løsninger som ikke krever BankID og Java. For eksempel kan man logge seg inn i DNB sin nettbank på iPad så lenge man har kodebrikken og en firesifret personlig kode. Andre velger å sende koder på SMS, noen har egne apper.

  Men om BankID i seg selv skal bli brukt på samme måte på alle plattformer, er man avhengig av å ikke lene seg på teknologi som bare enkelte plattformer støtter, og heller lene seg på noe alle støtter. Med andre ord: Java må ut.

  Har du hatt problemer med Java og nettbank? (Avsluttet)
  Ja, ofte(56%) 2069
  Av og til(26%) 971
  Nei(18%) 683
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Kan bli HTML5

  – Det er krevende å utvikle mange, parallelle løsninger for å dekke stadig endrede brukerbehov. At vi har apper og BankID på mobil i tillegg til den opprinnelige Java-baserte BankID-en, betyr økt ressursbruk og mange løsninger som skal driftes og utvikles, innrømmer Steinsland i BankID.

  Det er derfor de nå er på utkikk etter nye løsninger, som kan favne bredere. At Windows 8 sin Metro-nettleser heller ikke støtter Java, synes hun er synd.

  – Vi skulle ønske det fantes ett enkelt svar på hva som følger etter Java, men foreløpig tegner det seg ikke et opplagt alternativ. Noen sier HTML5. Men hva vi skal lande på som erstatning er ikke avgjort, og uansett tror vi ikke landskapet med maskiner, programmer og nettlesere blir mindre fragmentert fremover. 

  Man kan nå bruke mobilen i stedet for kodebrikken - men bare om du er heldig

  Hvordan ser din drømme-bankløsning ut? Er du lei av Java? Si din mening under!

  (For de som er interesserte i mer detaljer rundt Windows 8 og Java, anbefaler vi å sjekke ut bloggposten vi omtaler i begynnelsen av artikkelen. Der kan du se en video som demonstrerer problemet)

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer