BankID på mobil lar deg sjekke selvangivelsen uten kodebrikke

Mulig for første gang, og en god anledning til å skaffe deg BankID på mobil.

GLEM KODEBRIKKE: Med BankID på mobil trenger du ikke lenger å ha kodebrikka tilgjengelig når du skal logge på nettbanken, eller sjekke selvangivelsen.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
GLEM KODEBRIKKE: Med BankID på mobil trenger du ikke lenger å ha kodebrikka tilgjengelig når du skal logge på nettbanken, eller sjekke selvangivelsen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg gleder meg. Vi tror virkelig dette blir en god forbedring for folk, sier kommunikasjonssjef Hege Steinsland i BankID til Dinside.

Så sent som november i fjor åpnet det offentlige for BankID på mobil. Og når selvangivelsen nå blir tilgjengelig, er det dermed første gang alle BankID på mobil-brukere kan sjekke den med kodebrikkefri BankID-innlogging.

Men de færreste får brukt muligheten: Av 3,4 millioner BankID-brukere er det nemlig bare 0,8 millioner som har skaffet seg BankID på mobil – omlag én av fire.

- Nå har man en god anledning til å hoppe over til noe som er mye mer fleksibelt, og litt gøy, sier Steinsland.

Her er det du trenger å vite for å ta steget du også.

LES OGSÅ: BankID på mobil er ikke appen du finner – den skulle løse Java-problemet som løste seg på en helt annen måte

 

Hva er BankID på mobil?

BankID på mobil handler ikke om å logge seg inn på nettbank og offentlige tjenester mobilen, men med mobilen. BankID på mobil bytter nemlig ut kodebrikka med mobiltelefonen.

Det betyr at du ikke lenger trenger å lete etter og fikle med kodebrikker, så lenge du har mobilen i lomma. Du trenger heller ingen app, da dette fungerer direkte på SIM-kortet ditt:

  1. På nettsida du vil logge inn på, på PC-en eller mobilen, velger du å logge deg inn med BankID på mobil, og skriver inn telefonnummeret ditt.
  2. Nettsida gir deg to ord, for eksempel «FIN BIL», som også dukker opp på mobilskjermen din. Du bekrefter at ordene samsvarer, og taster inn en firesifret kode på mobilen.
  3. Mobilen din sier fra til tjenesten at du faktisk er deg, og du blir automatisk logget inn på PC-en eller mobilen.
Dette fungerer nå altså også på ID-porten, som Skatteetaten bruker for å la deg sjekke selvangivelsen. Du kan se hvor raskt det går i videoen over.

LES OGSÅ: Digipost eller e-Boks - hva skal jeg velge?

RARE KODER: Nettsida du vil inn på gir deg en slik kode, som du kan sjekke at samsvarer med det du får opp på mobilskjermen. Så er det bare å logge inn, helt uten kodebrikke.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
RARE KODER: Nettsida du vil inn på gir deg en slik kode, som du kan sjekke at samsvarer med det du får opp på mobilskjermen. Så er det bare å logge inn, helt uten kodebrikke. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hvem kan få BankID på mobil?

- Alle de store mobiloperatørene støtter BankID på mobil, og bare én bank mangler: Danske Bank, sier Steinsland i BankID til Dinside.

Danske Bank har sin egen løsning, kalt Mobil-ID, som fungerer inne i den tradisjonelle BankID-innloggingen. Du finner lister over banker og operatører som støtter BankID på mobil på deres nettsider. BankID har også en tjeneste hvor du kan taste inn telefonnummeret ditt for å sjekke om du har det som trengs.

Har du et veldig gammelt SIM-kort, kan det hende du må få deg nytt SIM-kort, også. Men mobilen din skal det mye til for at ikke støttes; alle Android-, iPhone- og Windows-modeller fungerer. Selv «dumme» mobiler skal kunne bruke BankID på mobil.

LES OGSÅ: Slik fungerer kodebrikka di – den har en hemmelighet, du har en hemmelighet

HISTORIE: Med BankID på mobil slipper du å bruke kodebrikka. Men ikke kast den; det kan hende du trenger den til enkelte tjenester fortsatt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HISTORIE: Med BankID på mobil slipper du å bruke kodebrikka. Men ikke kast den; det kan hende du trenger den til enkelte tjenester fortsatt. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hvordan får jeg BankID på mobil?

BankID på mobil må aktiveres i nettbanken. Logg deg inn med kodebrikke på vanlig måte, og sjekk menyene etter et slikt valg. Eventuelt gjør et kjapt Google-søk etter banken din pluss «BankID på mobil».

Etter du har bestilt og opprettet en egen firesifret PIN-kode, går resten av seg selv; om ikke SIM-kortet ditt er gammelt, vil BankID på mobil raskt aktiveres.

- Du kan bruke BankID på mobil med det samme, samtidig som kodebrikken din fortsatt vil fungere, sier Steinsland i BankID.

LES OGSÅ: Denne døra låses opp med BankID – «hvorfor ikke?»

SE ETTER DETTE: Det er ikke alle som støtter BankID på mobil, men de aller fleste er nå med, også det offentlige. Ser du et slikt valg, er det bare å dra fram mobilen.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SE ETTER DETTE: Det er ikke alle som støtter BankID på mobil, men de aller fleste er nå med, også det offentlige. Ser du et slikt valg, er det bare å dra fram mobilen. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Koster det penger å bruke BankID på mobil?

Noen operatører tar faktisk betalt for bruk av BankID på mobil. For eksempel krever Telenor og dJuice 49 øre for hver innlogging, mens Telia kun tar betalt for bruk i utlandet.

- Vi har aldri tatt betalt for kostnader knyttet til utvikling og drift av tjenesten, men det ser vi oss nå nødt til å gjøre, sa informasjonssjef Anders Krokan i Telenor til Dinside da betalingen startet i 2014.

- Om man tenker på økonomien kan man veksle mellom å bruke BankID på mobil og kodebrikke, og ta med kodebrikka når man er i utlandet, tipser Steinslands i BankID.

LES OGSÅ: Derfor tar Telenor betalt for BankID på mobil

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer